Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 20 september

Karin bröt isoleringen - startade klubb för singlar

Karin Lingmar var ny i Västervik och kände sig ensam och deppig. Men så fick hon en strålande idé. På kort tid fick hon ett aktivt liv med nya vänner.

 Karin Lingmar och Anne-Marie Norman blev vänner när Karin startade gruppen Alone together i Västervik för ett år sedan.
Karin Lingmar och Anne-Marie Norman blev vänner när Karin startade gruppen Alone together i Västervik för ett år sedan. FOTO: Pia Bergdahl

För några år sedan flyttade Karin Lingmar till Västervik för kärlekens skull. Men kärleken tog slut och Karin blev ensam i sin nya hemstad. Allra mest saknade hon vännerna från sin gamla hemstad Kalmar.

– Det kändes så väldigt tomt och deppigt. Att gå runt och inte känna igen någon är jobbigt, säger Karin.

Läs också: Linda mobbades på jobbet – i 14 år

Inte ensam om att vara ensam

Tänk att bara få möta ett leende och heja, tänkte Karin. Bara det skulle göra att hon kände sig mindre ensam, trodde hon. Och tänk om hon inte var ensam och att känna sig ensam, började hon fundera.

Tankarna malde och malde men till slut ledde de till en idé: Tänk om man skulle starta en grupp för senior-singlar?

Längtade efter vänner

Karin som drivit affär och café och jobbat som säljare, var van att få saker gjorda. Så våren 2022 skapade hon Facebookgruppen ”Alone together Västervik”.

– Min tanke var att ensamma Västerviksbor skulle kunna träffas och hitta på något roligt tillsammans. Jag längtade efter att få vänner och bekanta som man trivs ihop med och som kan stötta och hjälpa varandra, säger Karin.

Gensvaret blev över förväntan. Det visade sig snart att över hundra Västerviksbor i 60-plussåldern kände precis som hon, både män och kvinnor.

Snackar om livet

Den första träffen i Västervik blev över en lunch på restaurang Guldkanten.

– Vi blev ett tiotal personer och det blev väldigt lyckat. Vi snackade om livet och det som händer i stan och redan andra gången var vi fler.

130 medlemmar

På några månader växte gruppen till 130 medlemmar.

Den där första träffen utvecklades snabbt till flera och numera träffas de på restaurangen varje fredag.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt att få med människor ut. Behovet att få mötas på det här sättet är stort.

Gräddar våfflor till kyrkkaffet

Karin är en av nätverkets aktiva men hon är inte ansvarig för gruppen.

– Alla kan komma med förslag på saker att hitta på tillsammans. Vi har varit på konserter, föreläsningar och utflykter. Och i sommar ska vi hjälpa till med att grädda våfflor till kyrkkaffet.

Vågade erkänna ensamhet

Karin har fått höra att hon är modig som startade gruppen, att hon vågade erkänna sin ensamhet.

– Vi är ju många ensamma i dag, särskilt 60-plussare som slutat jobba. Flera i gruppen har mist sin livspartner, andra är nyinflyttade eller nyskilda och har på samma sätt som jag hade jättesvårt att hitta nytt socialt umgänge i vuxen ålder. Ensamhet behöver ju inte i sig vara negativ men ofrivillig ensamhet mår man så klart jättedåligt av och jag var en av dem, säger Karin.

Vänner på nära håll

Karin har två vuxna barn, en son i Australien och en dotter i Sörmland som hon hörs på telefon med. Och visst, teven och telefonen är toppen men de fyller inte tomrummet efter att ha vänner och bekanta på nära håll, konstaterar hon.

– Bara det där att kunna lyfta luren och föreslå en promenad till en vän i närheten gör ju att livet känns lättare.

Syjunta och speljunta

FOTO: Privat

Snart har det gått ett år sedan första träffen i Västervik och Karin har hittat människor hon trivs med och som trivs med henne.

– Vi har syjunta och speljunta och flera gå ut och gå-grupper. Jag är med i alla grupper, jag gillar att träffa folk och hitta på roliga saker, skrattar Karin.

Och nya vännen Barbro, till exempel, visade sig bo i huset intill. De träffas spontant och promenerar när andan faller på.

Karin hoppas att fler startar alone together-grupper där de bor.

– Jag är förvånad över att vi blivit så många på så kort tid. Många har bott i Västervik hela sitt liv. Det visar bara hur stort behovet är, säger Karin.

Startar en ringkedja

En annan idé som har legat och grott och nu blir verklighet inom konceptet Alone together är att starta en ringkedja.

Tanken kom när hon blev liggandes sjuk och telefonen var tyst i en hel vecka.

– Det betyder så mycket att få ett samtal av någon i närheten som checkar av om man vaknat och undrar hur man mår, kanske kan handla eller komma på en fika.

Läs också: 7 situationer alla högkänsliga känner igen

Enkelt sätt att få vänner

Karin skulle önska att Alone together-idén spred sig vidare till andra orter.

– I en ny livssituation ska det aldrig behövas gå så långt att du hamnar i ofrivillig ensamhet. Gruppen fyller precis det tomrum som jag ville och hoppades att den ska fylla. När du separerat, förlorat din livspartner eller slutat jobba, ja, då kan du på det här sättet enkelt kunna finna ny gemenskap.

I sommar ska gruppen åka på en gemensam utflykt till Kärlekens trädgård i Gryts skärgård.

– Och sen får vi se vad som händer …

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen