Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 oktober 2018

Kärlekslivet tog fart när barnen flyttade hemifrån

Kanske har du tänkt tanken: Ska de aldrig flytta hemifrån? Eller har du bävat för den dagen huset blir tyst och tomt? För Gisela och Thomas i Borgunda tog det nya livet utan barn en oväntad vändning. En chans de båda tog vara på.

 Det bästa med det nya livet är att kunna umgås med varandra hela dagarna. Att hålla i handen när man går från ladugården är magiskt, tycker Gisela Wass och Thomas Johansson.
Det bästa med det nya livet är att kunna umgås med varandra hela dagarna. Att hålla i handen när man går från ladugården är magiskt, tycker Gisela Wass och Thomas Johansson. FOTO: Therese Eriksson

Gisela Wass ska precis sätta i gång och göra kimchi för första gången i sitt liv. Hon traskar genom sina grönsaksodlingar upp till det nya förädlingsköket. Här hemma på gården i Borgunda i Västra Götaland bor Gisela tillsammans med sin sambo Thomas sedan sex år. Hon är livsmedelsproducent och förädlar de grönsaker hon odlar på gården. Thomas verksamhet består av köttdjur och spannmål.

 Efter sex år tillsammans och numera utan barn har Thomas och Gisela funnit varandra och kärleken.
Efter sex år tillsammans och numera utan barn har Thomas och Gisela funnit varandra och kärleken. FOTO: Therese Eriksson

Tillsammans har Tomas och Gisela fem barn från tidigare relationer. Alla barnen har nu flyttat hemifrån.

Läs också: Parförhållande på distans bra för kärleken

Blev mamma tidigt

Hon blev mamma redan när hon var sjutton år, nu är hon 53, och i många år funderade hon på vad som ska hända med henne den dagen sista barnet lämnar hemmet. Nu är den tiden här.

 En av produkterna som Gisela tillverkar i sin verksamhet är äppelmust. Nu är det full fart i köket.
En av produkterna som Gisela tillverkar i sin verksamhet är äppelmust. Nu är det full fart i köket. FOTO: Therese Eriksson

– Länge var jag nervös och undrade vad som skulle hända med mig då. Vem är jag, vad har jag för intressen? Tankarna var kluvna och jag fick peppa mig själv att se möjligheterna. Jag har aldrig levt ett vuxenliv utan barn, inte bott själv utan barn att ansvara för. Jag har aldrig gått till arbetet utan att bry mig om när jag slutar, berättar hon.

Det kan hon göra nu.

”Oförskämt bekvämt”

Giselas och Thomas liv tog en helt ny vändning när de fann kärleken för varandra i precis rätt läge.

– Livet och kärleken har fasat i varandra på ett oförskämt bekvämt sätt. Innan dess hade jag en identitetskris som jag inte hade landat i. Kommer jag att bli den där bittra tanten i panterbyxor som är missnöjd med livet när huset blir tomt, tänkte jag då, säger hon.

Nu har hon och Thomas bara varandra att tänka på och med det möjlighet att förverkliga sina drömmar.

– Ja, det gäller inte bara kärleken och sexlivet utan även friheten att inte behöva ta hänsyn till alla barnen. Att inte behöva tänka på att laga och handla speciell mat eller att behöva passa tider. Det är härligt.

Läs också: Expertknepet som lär dig hantera irritationen

Njuter av stunderna

Något av det som Gisela och Thomas uppskattar mest är att få dela vardagen med varandra. Tillsammans. Hon njuter av stunderna när de går från ladugården hand i hand.

– Kärleken utan småbarn är så fin, den är verkligen privilegierad.

En av fördelarna med den nyvunna friheten är känslan av att kunna bestämma över sin egen tid. Fastän bådas verksamheter tar mycket tid och kanske inte genererar enorma mängder pengar så är det en stor frihet att kunna välja att sticka ut i skogen utan skrikande barn hack i häl.

– Det ser jag fram emot, att ge mig själv mer tid i naturen, den riktiga naturen. Jag har möjlighet att prioritera.

”Livet tar nya vägar”

Även om Giselas och Thomas barn var ganska stora när de träffades så har barnens flytt verkligen inneburit att deras relation fått möjlighet att blomma ut på alla sätt. Det är en skön frihet.

– För mig är det viktigt att låta livet ta nya vägar, säger Thomas, som börjar närma sig pension.

 På gården driver Thomas ett mindre jordbruk med spannmål och köttdjur.
På gården driver Thomas ett mindre jordbruk med spannmål och köttdjur. FOTO: Therese Eriksson

Han har funderat och drömt mycket om det nya livet som inte bara innebär ett liv utan barn. Hans nya liv gäller även ett liv utan jordbruket.

– Ja, två veckors semester på 25 år talar sitt tydliga språk.

Många lantbrukare känner en rädsla och sorg över att lämna över gården men Thomas är nöjd.

– Nu vill jag vidare i livet. Med Gisela.

Läs också: Expertens tips för en levande relation

Annan kvalitet

Mötena och samtalen med barnen hemma på gården har på senare år fått en ny dimension.

– Nu när vi nu träffar och pratar med barnen är det väldigt hög kvalitet på umgänget. Vi kan diskutera olika ämnen på ett nytt vis. Som när dottern ringer för att diskutera en krukväxt hon köpt till sin lägenhet, då blir vårt odlingsintresse helt plötsligt delat. Eller som när sonen kommer över med vårt barnbarn och pratar om hälsosam mat, säger Gisela.

När barnen var små bodde Gisela med sin dåvarande man i stan. Som bondtös hade hon alltid drömt om att flytta ut på landet. Livet tog en oväntad vändning när de bestämde sig för att skilja sig. Och Gisela förstår faran med att man glider isär i sin relation, det är nog ganska vanligt, tror hon.

 Thomas Johansson och Gisela Wass fann varandra i precis rätt skede i livet – när barnen flyttat hemifrån. Det gav dem nya möjligheter att finna kärleken.
Thomas Johansson och Gisela Wass fann varandra i precis rätt skede i livet – när barnen flyttat hemifrån. Det gav dem nya möjligheter att finna kärleken. FOTO: Therese Eriksson

– Ja, det är solklart. Det stämde väldigt väl in på vår dåvarande relation. Jag och barnens pappa hade inte så mycket gemensamt kvar och skilde oss redan innan barnen flyttade hemifrån. Jag har aldrig trott på att hålla ihop bara för barnens skull. Min dotter sa att: ”Mamma, det bästa ni gjort var när ni skilde er”. Jag är lyckligt lottad som fått en ny möjlighet och frihet i livet, säger hon och sätter i gång med sin kimchi.

Läs också: De fyra S:en räddar ditt äktenskap!

Parets bästa tips för nya livet med utflugna barn

1. Ta vara på livets förutsättningar här och nu.

2. Låt kärleken blomma genom att dela vardagen tillsammans.

3. Lägg energin på ”rätt” saker. Välj dina strider.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen