Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 26 februari 2016

Kerstins spa är rena medeltiden

En barsk baderska som tvagar kunderna i träkar! Kerstin Forsberg gör succé med sitt medeltida spa, hemma i blekingska Kallinge.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

En smal rökpelare ringlar upp från förningshuset i Lögaregränd, som ramas in av en mur av sammansatta trästockar och en lång gårdsbyggnad. Inne i gårdsbyggnaden har Kerstin Forsberg trätt in i rollen som baderskan Berga-Stina och påbörjat dagens tvagning.

I skimret av levande ljus häller hon försiktigt varmt vatten över gästen Louise Karlssons rygg och börjar massera hennes ansikte.

Skiljer 500 år

– Trots att det skiljer 500 år finns det likheter mellan dagens spakultur och medeltida bad. I gamla skrifter står det beskrivet hur baderskan strök och pressade bort smutsen med sina fingrar och det påminner lite om modern massage, säger hon och stryker varsamt med fingrarna längs Louise vänstra tinning.

baderskan_berga-stina3web
Gammeldags salvburk med iglar. Åderlåtning med hjälp av iglar var vanligt förr och fortfarande säljs salvor med igelextrakt på apoteket.

Lögaregränd ligger i blekingska bruksorten Kallinge. Fornlämningar i området visar att det har bott människor här under flera århundraden. Vid förra sekelskiftet byggdes ett bryggeri och mindre stall som ingick i den fastighet som Kerstin och hennes man köpte för 15 år sedan. Då visste hon inte vad hon skulle använda lokalerna till.

– På den tiden arbetade jag som florist. Det var dock svårt att kombinera arbetstider med småbarn och mitt sångintresse, vilket ledde till att jag sadlade om till massageterapeut. Delar av det gamla bryggeriet blev min mottagning, berättar hon.

Letade i historien

Efter några år väcktes tanken på att starta spabehandlingar. Men istället för att blicka mot Asiens och Medelhavets spakultur började historieintresserade Kerstin leta efter svar i den svenska historien. Hon fann en badkultur som hade växt fram under medeltiden.

I byarna fanns särskilda badstugor där badare eller baderskor, som var ett eget skrå, tvättade byborna i stora kar och kammade bort lusen. Badkulturen förbjöds dock på 1500-talet när kyrkan förkunnade det olämpliga i att kvinnor och män tvättade varandra.

– Hela det här konceptet med bad och tvagning som en form av massage tilltalar mig och det känns helt rätt att satsa på detta som en sidoverksamhet till min massage. Min man är en riktig skogsmänniska och var inte svår att övertala. Han har byggt det mesta i Lögaregränd och vi har försökt skapa en genuin medeltidsmiljö för att förstärka upplevelsen.

Tvagning på medeltida vis, med omväxlande kallt och varmt vatten.
Tvagning på medeltida vis med omväxlande kallt och varmt vatten.

I gränden har en träkåta med öppen eldstad monterats för att tjäna som förningshus, en plats för umgänge och förtäring innan och efter tvagningen. Om gästerna önskar bjuds de på tidsenlig mat och dryck, som glösasoppa och svagdricka, kryddat med berättelser om medeltiden.

”Många sitter kvar vid elden”

– Det är väldigt uppskattat och många sitter kvar vid elden långt efter badet. Nuförtiden är det än mer värdefullt att komma bort från alla sociala medier och måsten och ta vara på varandra.

Det gamla stallet i gårdsbyggnaden har, med en del arbete, omvandlats till badstuga med omklädningsrum, tvagningshörna och ett separat rum med ett stort vedeldat badkar.

I den här miljön förvandlas Kerstin till Berga-Stina, en bestämd och klok kvinna.

– När jag tar på mig kläderna kommer hon omedvetet fram ur mig. Jag är en teaterapa. Att komma hit är som att kliva in i en gammal och bortglömd värld, säger hon.

Själva badupplevelsen börjar med att hela sällskapet tar ett varmt bad i det stora karet. För att få rätt temperatur på runt 39 grader börjar Berga-Stina elda tre timmar innan badet. När gästerna har badat en stund är det dags för tvagning. En och en får gästerna komma ut till tvagningshörnan och sitta på samma trästubbe som Louise nu sitter på.

På väggen framför henne hänger en svart griffeltavla med Berga-Stinas tre olika tvagningar – korsriddaren, jungfrun och Berga-Stinas stenkur – som går igenom fötter, ben, armar, rygg, nacke och ansikte. Louise har valt jungfrun.

Korsriddaren mest autentisk

– Det är en rogivande massage som får mig att koppla av och växlingen mellan kallt och varmt vatten ger en skön känsla i kroppen. Jag känner mig verkligen ren, berättar Louise nöjt.

Korsriddaren är mest autentisk med den tvagning som utfördes på medeltiden. Med grov borste och tvål genomförs en djuprengöring som övergår i kraftig massage i nacke och överkropp. Därefter får personen en omgång av riset och en skur med kallvatten.

– När det är ett kompisgäng här brukar de första skrika allt vad de har för att skrämma upp de andra som sitter i karet. Mest omtyckt är stenkuren som också är djuprengörande. Stenkuren börjar med vatten och saltskrubb, som har en desinficerande verkan, och sedan använder jag varma stenar till massagen, förklarar Berga-Stina och börjar lågmält nynna på en rogivande melodi.

Louise blundar och andas i en allt lugnare takt. Det stressiga livet bortom Lögaregränds väggar känns allt mer avlägset.

Namn: Kerstin Forsberg.
Ålder: 44 år.
Bor: I Kallinge, bara några meter från sin verksamhet
Yrke: Massageterapeut. Anlitas även som sångerska. Sjunger allt från barock till storbands-jazz i södra Sverige. Sjunger vid dop, bröllop, musikaler, och även på åldershem.
Familj: Maken Tomas och tonårssönerna Frans, Herman och Konrad samt hunden Ville och två sköldpaddor.

Så fixade Kerstin företaghet

 • Finansieringen:  Starta eget-bidrag vid starten 2013.
 • Omfattning: Sidoverksamhet till Kerstin Forsbergs massagemottagning Hälsobryggeriet.
 • Anställda: Enbart Kerstin.
 • Marknadsföring: Hemsida och Facebook.
 • Framgångsfaktorer: Tillgång till lämpliga lokaler på min tomt, ett historiskt intresse och att jag som person är kreativ och målmedveten.
 • Kerstins 3 bästa tips

  1. Var flexibel! Var beredd att jobba mycket på tider när det finns jobb och pengar att tjäna. Det är viktigt med flexibilitet.
  2. Ha koll på ekonomin! Se till att ha full insyn i din egen ekonomi så du slipper obehagliga överraskningar. Anpassa dig sedan därefter.
  3. Var engagerad. Mycket kreativitet, fantasi och hjärta är viktiga faktorer. Du är ditt varumärke.

  Liten ordlista

  • Löga = Bada.
  • Tvagning = Tvättning.
  • Förningshus = Hus där folk umgås och äter. Förning är medhavd matsäck.
  • Skrå = Yrke.
  • Relaterade artiklar

   Lands Nyhetsbrev

   Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

   Missa inga nyheter
   Gratis

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


   Läs fler artiklar från Land.se

   Till toppen