Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 24 januari 2017

Kissnödig hela tiden? Gör en kisslista!

Cirka 800 000 svenskar lider av överaktiv blåsa och kissar för ofta. Orsaken är oftast stress och att man vant blåsan vid ett tätt kissmönster. En kisslista hjälper dig att få koll på dina vanor.

FOTO: Istock

Stress är ofta boven bakom överaktiv blåsa när det gäller kvinnor. Bäckenbottenmuskulaturen spänns, vilket kan ge en irritation i urinröret som i sin tur ger trängningar i blåsan.

– Stress- och kisscentrat ligger också nära varandra i hjärnan och triggar varandra. Är man nervös springer man ju och kissar ofta, säger Eva Persson, leg sjuksköterska och uroterapeut på Södersjukhuset.

Mät ditt urin

Men även sköra slemhinnor efter klimakteriet kan orsaka trängningar hos kvinnor, liksom prostataförstoring hos män.

Springer man och kissar ofta och har svårt att hinna fram till toaletten i tid, kan det vara värt att göra en kisslista, en mätning av hur mycket urin man producerar under ett dygn, det hjälper till att få koll på kissvanorna.

– Att kissa mer än en halv liter flera gånger om dagen är inte hälsosamt. Det kan leda till att urinblåsan blir uttänjd och tappar sin spänst och kraft, så att den på sikt får svårt att trycka fram urin och tömma sig ordentligt, då är det dags att minska på vätskeintaget, säger Eva Persson.

”Det räcker att dricka när man är törstig”

Kissa för sällan är inte heller bra, då tvingas blåsan härbärgera stora mängder urin, vilket också kan göra den uttänjd och försvagad.

– Man kanske är stressad på jobbet och känner att man har svårt att komma ifrån och ”glömmer” att kissa. Vissa läkemedel kan också göra att signalerna från blåsan blir försvagade.

Kvinnor får ofta hälsorådet att dricka mycket samtidigt som de får höra att det inte är bra att springa och kissa för ofta, ett tokigt råd, tycker Eva Persson, och påpekar att blåsan då tänjs ut så att blåsmuskeln försvagas.

– Det är ett onödigt råd som ställer till det och gör att vi måste ta oss tid att springa på toa hela tiden. Självklart ska man inte dricka för lite, men det räcker att dricka när man är törstig.

Att kissa för sällan kan också leda till urinvägsinfektion och att njurarna tar stryk.

En vanlig ovana

Cirka 800 000 svenskar lider av överaktiv blåsa i varierande grad, ungefär lika många kvinnor som män är drabbade. Problemet finns i alla åldrar, till och med hos barn, men är vanligast hos äldre från femtio år och uppåt. Orsaken är oftast stress och att man vant blåsan vid ett tätt kissmönster.

Så mycket ska du kissa

 • Gör en kisslista så får du koll på dina toavanor.
 • En till två liter urin per dygn är normalt att kissa, fördelat på fyra till sju tillfällen.
 • Två till fyra deciliter per gång är optimalt, men oftast kissar man lite mera på morgonen.
 • Att kissa mer än två liter per dygn tillför inga positiva hälsoeffekter, enligt medicinska experter.
 • Blir du inte av med toaspringet, sök hjälp på vårdcentralen, som kan remittera vidare till en specialist.
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen