Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 3 augusti 2017

Klara färdiga plogga! Ny gröna trenden kombinerar miljö och hälsa

Konceptet plogging är helt nytt och går helt enkelt ut på att kombinera löpning med att plocka upp skräp i naturen. Nu sprider sig konceptet över landet – alla kan haka på!

 Erik Ahlström, en stolt ploggare, till vänster. Ett plogginggäng i Sundsvall till höger.
Erik Ahlström, en stolt ploggare, till vänster. Ett plogginggäng i Sundsvall till höger. FOTO: privat

Har men en gång börjat – då går det inte att sluta.

– Man blir lätt beroende av att plocka skräp, när ögat är tränat så får man syn på sopor i varenda buske. Dessutom är det kul och socialt att plogga, säger konceptets grundare Erik Alhström.

Stolt skräpplockare

– Tidigare skämdes jag lite när jag böjde mig ned och tog upp sånt som folk kastat. Numera är jag en stolt skräpplockare. Det handlar om närmiljö och att ta ett vardagsansvar.

Det var med hjälp av sitt eget nätverk av löpare och Facebook som Erik drog igång det första plogging-turen. Under sommaren har idén spridit sig över landet och folk på inte mindre än 15 orter har hakat på, tack vara det enkla systemet att vem som helt kan skapa ett ploggingevent på Facebook och bjuda in vänner.

Frustration över nedskräpning

 I Sundsvall hittades massor av skräp. Lyckan efter ploggingen var stor.
I Sundsvall hittades massor av skräp. Lyckan efter ploggingen var stor. FOTO: privat

Nu hoppas Erik att plogging ska bli en riktig fluga. En förhoppning som är grundad i ren och skär kärlek till naturen och i frustration över den ökande nedskräpningen.

– Blir den en riktig trend, då kommer vi verkligen göra skillnad. Jag har sett ur den allmänna nedskräpningen har ökat under de senaste åren och det har gjort mig ledsen. Först tänkte jag att det är omöjligt att som enskild individ göra skillnad men nu har jag hittat ett sätt att inspirera fler att agera mot nedskräpningen, säger Erik.

Det går bra att gå

Så under din nästa löptur, ta med en kompis och gör en rusch till första bästa skräphög. På ställen där du vet att det är skräpigt springer ni korta intervaller mellan skräpet och där det är rent springer ni långa lugnare intervaller.

– Och förresten man behöver inte ens springa eller jogga. Gå och plocka skräp funkar lika bra, säger Erik.

Om du vill skapa ett event och veta mer: plogga.se

Läs även: Är du drabbad av klimatångest? Så botar du den

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen