Kliande hud? 9 vanliga hudproblem – och vad du kan göra åt dem
Sticker och stramar det i huden? Är du bara torr eller är det kanske något annat? Så här känner du igen allt från akne och rosacea till eksem och pigmentfläckar.
1. Rosacea
Vad? Hudsjukdom som ger utslag, ofta på hakan, kinderna, näsan och pannan. Dessa är ibland riktigt jobbiga, varfyllda blåsor, och kan likna akne. Kan också ge ytliga blodkärl, grövre porer och röd hud. Drabbar främst kvinnor i 30–40-årsåldern.
Vad beror det på? Det är inte klarlagt vad rosacea beror på, men den kommer ofta i skov och triggas av sol, värme, stress, kaffe, alkohol, stark mat och starka hudvårdsprodukter.
Vad kan jag göra? Undvik de utlösande faktorerna i största möjliga grad. Det finns också receptfria krämer mot rosacea som dämpar rodnad och utslag. Men läkare bör ställa diagnos före behandling. Det finns också receptbelagda läkemedel. De ytliga blodkärlen kan behandlas med laser om de är störande. Med behandling försvinner besvären, men kan komma tillbaka, då kan behandlingen upprepas.
2. Eksem
Vad? Kliande röda utslag på huden. Kan också visa sig som knottror eller vätskefyllda blåsor.
Vad beror det på? När hudens yttre lager, hudbarriären, försvagas och du får en inflammation kan det bli eksem. Orsaken kan vara en allergisk reaktion eller att huden helt enkelt är för torr.
Vad kan jag göra? Undvik sådant du är allergisk emot. Se till att alltid hålla huden mjuk och återfuktad med milda, oparfymerade krämer. Om eksem uppstått kan du behöva behandla med kortisonsalva. Vid svåra besvär bör du gå till en läkare.
3. Psoriasis
Vad? Cirka 300 000 svenskar är drabbade av psoriasis. Symtomen varierar från röda, kliande och flagande fläckar till små ansamlingar av varblåsor på kroppen. Det är dock inte enbart en hudsjukdom, utan inflammationen påverkar hela kroppen. Vissa får också psoriasisartrit som ger inflammation i leder.
Vad beror det på? Psoriasis är till viss del ärftligt och besvären kommer av inflammatoriska processer i kroppen, men varför vi får sjukdomen är okänt. Den bryter ofta ut på grund av yttre faktorer och är kronisk.
Vad kan jag göra? Många blir besvärsfria av receptbelagda krämer och ljusbehandling. Vid svårare besvär kan läkemedel i form av tabletter eller sprutor behövas.
4. Milier
Vad? Små, hårda vita ploppar som ofta sitter runt ögonen och på kinderna. Ser ut som en liten fettknöl, men innehåller proteinet keratin och talg. Ibland uppstår en enstaka, ibland en hel liten samling.
Vad beror det på? Död hud som fastnar i små fickor under hudytan.
Vad kan jag göra? Kläm absolut inte på dem! Milier har inte, som finnar, någon utförsgång. De försvinner av sig själv efter några månader. Du kan också gå till en hudterapeut eller hudläkare som tar bort dem.
5. Hudflikar
Vad? Små mjuka utväxter som är hudfärgade och liksom hänger på huden. De brukar vara omkring en millimeter stora. Vanliga ställen att få hudflikar på är halsen, nacken, vid armhålan och i ljumskarna. De är helt ofarliga, men kan vara besvärande.
Vad beror det på? Orsaken är okänd, men de förekommer ofta mer hos äldre och ofta där hud skaver mot hud. Du kan få någon enstaka eller väldigt många.
Vad kan jag göra? De går att klippa bort hos läkaren, men ofta kommer det nya igen. Ett gammalt knep är att knyta björntråd hårt runt basen så att blodtillförseln stryps. Då torkar de och ramlar av. Klipp dock inte av dem själv hemma!
6. Melasma
Vad? Ljusbruna eller bruna fläckar, framför allt i ansiktet på grund av fläckvis för mycket pigment, melanin, i huden. Fläckarna framträder ofta tydligast där huden är som mest utsatt för sol, såsom pannan, kindben, tinningar, runt ögonen och överläpp.
Vad beror det på? Uppstår på grund av hormonförändringar, oftast vid graviditet eller intag av p-piller och blir som värst på solexponerade områden. Även män kan drabbas av melasma.
Vad kan jag göra? Ibland försvinner pigmentfläckarna av sig själva. Det finns blekande krämer och melasman kan också behandlas med till exempel laser eller kemisk peeling. Solen gör mörka fläckar ännu mörkare så se alltid till att skydda dig ordentligt!
7. Vuxenakne
Vad? Förväxlas ofta med rosacea, men aknen sitter oftast på käkarna och hakpartiet. Kan ge allt från stora, röda inflammerade blemmor till mindre finnar. Kommer först efter 20-årsåldern och kan ibland stanna ända fram till klimakteriet.
Vad beror det på? Överkänsliga talgkörtlar eller att du överreagerar på hormoner. Stress kan förvärra aknen.
Vad kan jag göra? Kläm inte! Använd hudvårdsprodukter speciellt framtagna för mogen hud med akne. Rengör dina sminkborstar regelbundet. Apoteken har receptfria läkemedel. I svårare fall, gå till läkare för behandling. Akneärr kan behandlas med kemisk peeling och laser.
8. Perioral dermatit
Vad? Röda fläckar kring munnen, ner på hakan och ut på kinderna, som blir små varblåsor och knottror. De kan klia och fjälla lätt. Området precis närmast munnen är dock opåverkat.
Vad beror det på? Sjukdomen är släkt med rosacea och beror troligtvis på en rubbning i talgkörtlarna. Den utbryter ofta efter överdriven rengöring, mycket smink eller lång användning av starka kortisonkrämer.
Vad kan jag göra? Tvätta huden med endast vatten. Smörj inte in dig och undvik smink. Även sol, alkohol och varma drycker gör besvären värre. Läkare kan skriva ut behandlande kräm samt antibiotika. Ofta behövs behandling under lång tid, men sjukdomen läker ut och ger inga ärr.
9. Keratosis pilaris
Vad? En vanlig åkomma som ger små, grova bruna eller röda prickar runt hårsäckarna på överarmarna, kinder, lår och skinkor.
Vad beror det på? Överproduktion av keratin i hårsäckarna i huden. Sjukdomen har också hög ärftlighet.
Vad kan jag göra? Inget botemedel finns, men symtomen kan bekämpas med regelbunden peeling och insmorning. Se också till att undvika starka rengöringsprodukter. Torr hud förvärrar problemen. Vid svåra besvär kan kraftfullare krämer med till exempel AHA-syror, salicylsyra, urea och a-vitamin behövas.
Faktagranskad av: Nirina Andersson, medicine doktor och ST-läkare på Hud- och STD-kliniken, Norrlands Universitetssjukhus.