Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 22 mars 2019

Lindra knäartros med träning

Artos i knäna kan vara mycket smärtsamt. Men det finns en hel del du kan göra själv för att lindra besvären. Här får du tips.

 Cykling kan på sikt lindra smärtan i knäna som artros orsakar.
Cykling kan på sikt lindra smärtan i knäna som artros orsakar. FOTO: Istock

Artros är den vanligaste orsaken till knäproblem för personer över 40 år.

Det finns än så länge ingen behandling som bromsar knäartros eller annan artros. Men träning kan lindra smärtan. Det gäller bara att vara uthållig. Hos en otränad person kan smärtan först bli värre av fysisk aktivitet. På sikt ger dock träningen smärtlindring.

Belastning bra mot knäartros

Elin Östlind, fysioterapeut och doktorand vid Lunds Universitet, säger att det absolut inte är farligt att träna eller belasta kroppen vid artros – tvärtom.

Elins träningstips vid knäartros

1. Cykla

Cykling ute eller på motionscykel är skonsamt samtidigt som det bygger kondition och benstyrka. Cykling ger också ganska bra rörlighetsträning för knäleden.

2. Gå i trappor

Trappgång är enkelt och funktionellt. Gå upp- och nerför ett eller flera trappsteg så normalt som möjligt. Undvik att halta. Om du har besvär vid trappgång, försök ändå att gå upp men ta hissen ner vid behov.

Läs också: Därför SKA du belasta knäna vid artros

3. Böj knäna

Knäböj är jättebra. Övningen kan utvecklas och varieras. Sätt dig till exempel på en stol och res dig upp igen flera gånger. Tänk på att knäskålarna ska peka rakt fram och inte vika inåt. Rörelsen ska vara kontrollerad, låtsas att du sätter dig på ett flak ägg och inte får krossa dem. Sträck ut knäleden ordentligt i stående position. I takt med att du blir starkare kan du göra övningen på ett ben i taget.

4. Balansera

Balansträning behövs alltmer ju mer vi åldras. Stå på ett ben i taget. Känns det osäkert, stå så att du kan ta tag i något vid behov. När du har blivit duktig på att stå i minst 30 sekunder på ett ben, lägg på ytterligare moment som att blunda eller vrida på huvudet.

5. Börja försiktigt

Undvik ingen träning men använd sunt förnuft. Börja försiktigt och trappa upp gradvis. Är smärtan värre 24 timmar efter träningen än innan tog du kanske i för mycket. Utvärdera och modifiera belastningen till nästa gång om det behövs.

6. Använd hjälpmedel

Testa olika hjälpmedel. Känns det bättre med stavar, knäskydd och liknande så använd det. Allt som gör dig mer aktiv är bra.

Läs också: Övningarna som lindrar artros i händerna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen