Kombucha: Slemmig "svamp" gör nyttig bubbeldricka
Säg hej till kombuchan. Den ser ut som vilken slempropp som helst men gör en av de trendigaste hälsodryckerna just nu. Här får du lära dig hur det går till.
Kombucha, volgasvamp, är en mix av jästceller och nyttiga bakterier. Den används för att jäsa sötat te till en kvillrande syrlig dryck som sägs vara nyttig eftersom den innehåller snälla bakterier. Jäsprocessen ger också lite alkohol, men det blir oftast inte mer än i lättöl.
En svamp kan du tigga av någon som jäser hemma eller beställa från webb-butiker som säljer kombucha med startvätska.
Kan smaksättas med frukt eller bär
Hur smakar den då? Äppligt, lite mjödigt med en släng av äppelcidervinäger. Drycken kan sedan smaksättas med frukt eller bär så att den blir sötare och bubbligare.
Och hur gör man? Så här!
Det här behöver du:
En kombuchasvamp med lite färdig kombuchavätska att starta med
1 liter vatten
En tepåse svart ekologiskt te
4 msk socker
Så gör du:
Läs också: Så gör du egen jäst