Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 26 april 2017

Kombucha: Slemmig "svamp" gör nyttig bubbeldricka

Säg hej till kombuchan. Den ser ut som vilken slempropp som helst men gör en av de trendigaste hälsodryckerna just nu. Här får du lära dig hur det går till.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Kombucha, volgasvamp, är en mix av jästceller och nyttiga bakterier. Den används för att jäsa sötat te till en kvillrande syrlig dryck som sägs vara nyttig eftersom den innehåller snälla bakterier. Jäsprocessen ger också lite alkohol, men det blir oftast inte mer än i lättöl.

En svamp kan du tigga av någon som jäser hemma eller beställa från webb-butiker som säljer kombucha med startvätska.

Kan smaksättas med frukt eller bär

Hur smakar den då? Äppligt, lite mjödigt med en släng av äppelcidervinäger. Drycken kan sedan smaksättas med frukt eller bär så att den blir sötare och bubbligare.

Och hur gör man? Så här!

kombuchaklar
Ett, två, tre. Kombuchasvampen jäser te. Längst till höger står en andra jäsning kryddad med hallon.

Det här behöver du:

En kombuchasvamp med lite färdig kombuchavätska att starta med

1 liter vatten

En tepåse svart ekologiskt te

4 msk socker

Så gör du:

 1. Koka upp vattnet med tepåsen och sockret. Ta grytan av värmen och låt svalna.
 2. Ta bort tepåsen och häll upp vätskan i en ren glasburk. Häll i startvätskan och lägg i kombuchasvampen.
 3. Täck burkens mynning med tätt tyg som inga fruktflugor kommer igenom, två lager T-shirttyg är bra. Lägg några kryddnejlikor ovanpå tyget så hittar de inte ens tid.
 4. Låt burken stå minst 10 dagar i rumstemperatur. Den kan stå upp till 4 veckor. Provsmaka med hjälp av ett sugrör så att du känner om drycken är klar.
 5. Sila bort svampen, häll upp på flaskor och ställ i kylskåp. Välj flaskor med klämkork eller pet-flaskor som tål tryck. Starta en ny laddning med kombuchasvampen. Ofta har den fått en baby, ett lager till som du kan pilla loss och ge bort till en vän.
 6. Om drycken ska smaksättas krävs en andra jäsning. Blanda drycken med juice, mosad frukt, bär, lite socker och låt den stå i rumstemperatur tills drycken blir bubblig. Lufta då och då så att inte flaskan exploderar av kolsyran.
 7. Kyl, drick och njut.
 8. Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen