Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 22 november 2017

Kondition skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar

Ny forskning visar att det allra viktigast för att undvika hjärt-kärlsjukdomar är att träna. Förbättrad kondition, om än bara lite, minskar riskerna rejält.

 Även rolig träning är bra för ditt hjärta.
Även rolig träning är bra för ditt hjärta. FOTO: Eva Källström

Europeiska och amerikanska hjärtforskare är nu eniga: Bra kondition är bästa försäkran mot hjärt-kärlsjukdomar. Det visar två nya studier, rapporterar Vetenskapsradion i P1.

Extra intressant är att redan när du förbättrar din kondition bara lite grann så minskar risken avsevärd att drabbas, enligt studierna. Och om du har högt blodtryck eller höga kolesterolvärden, som är vanliga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, motverkas de förhöjda värdena av kondition.

Slipper bli sjuk

I den ena studien ingick totalt 40 000 män. De som hade normal till hög kondition visade sig ha två till tre gånger större chans att slippa ifrån hjärt-kärlsjukdomar.

I den andra studien ingick barn och ungdomar mellan 6 och 18 år.

Läs också: Så här mycket ska du träna för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar

Koll på riskerna

Forskarna understryker dock att även om man motionerar och har koll på konditionen så är det viktigt att mäta blodtryck, blodsocker och kolesterolvärde. Dessa kan indikera att man är i riskzonen för hjärt-kärlsjukdomar. Men viktigast är alltså att se till att ha bra kondition.

Även minnet kan förbättras av kondition. Det kan du läsa om här.

Läs också: Träna utan att veta om det – och få rent på köpet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen