Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 10 juli 2019

Köp inte hudkräm med skruvlock

Utbudet av hudvårdsprodukter är enormt och det är lätt att gå vilse bland mirakelkrämerna. Men oavsett märke och ingredienser finns det ett enkelt grundtips att hålla sig till, enligt hudforskaren.

 Hur väljer man rätt hudkräm? En bra början är undvika skruvlock.
Hur väljer man rätt hudkräm? En bra början är undvika skruvlock. FOTO: iStock

Johanna Gillbro är forskare inom experimentell dermatologi. Under de senaste åren har hon forskat på och föreläst om hur hudvårdens ingredienser påverkar huden.

 Johanna Gillbro är initiativtagare till Skinome Project, en webbplats för konsumenter som vill ha vetenskaplig information om huden på ett tillgängligt sätt.
Johanna Gillbro är initiativtagare till Skinome Project, en webbplats för konsumenter som vill ha vetenskaplig information om huden på ett tillgängligt sätt. FOTO: Privat

Sluta med bakteriedödande ämnen

Enligt henne finns det mycket kvar att lära, för hudvårdsindustrin, säljarna i butikerna och för konsumenten:

– Hade vi vetat mer om vår hud hade vi kanske slutat smörja in den med bakteriedödande ämnen och overksamma hudvårdsprodukter, säger Johanna Gillbro.

Läs också: Därför bör du inte tvätta ansiktet på morgonen

Hudterapeutens varning

Men en bra och väldigt enkel början är att välja rätt sorts förpackning. Detta bör du absolut känna till, menar Johanna Gillbro:

Vissa aktiva hudvårdsingredienser är känsliga för fukt, ljus, värme och luft, särskilt krämer med vitamin A (retinol) och vitamin C. I en genomskinlig förpackning, exempelvis en glasburk, exponeras innehållet för ljus redan från start.

Och i burkar med skruvlock utsätts krämen regelbundet för luft, vilket försämrar kvaliteten radikalt.

Dessa två förpackningstyper bör du alltså välja bort.

Hudterapeutens enkla grundtips

Välj hudvårdsprodukter förpackade i luftlös pump hellre än i vanlig burk med skruvlock eller i genomskinligt glas. När du trycker på pumpen exponeras innehållet varken för luft eller värme.

Läs också: Därför ska du inte duscha varje dag

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen