Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 6 februari

Kör säkert - synförändringar att ha koll på

Ser du sämre? Då är det extra viktigt att kolla upp synen så du inte blir en osäker bilförare. Optiker Håkan Broman berättar vilka tecken du kan vara uppmärksam på när du kör.

 Kravet på att få köra bil är att du ser från optikers femte rad på syntavlan, tyvärr inte allt för höga krav, säger Håkan Broman optiker på Synsam.
Kravet på att få köra bil är att du ser från optikers femte rad på syntavlan, tyvärr inte allt för höga krav, säger Håkan Broman optiker på Synsam.

Synfel kommer ofta smygandes och det kan därför vara svårt att upptäcka att synen har blivit sämre.

– Synen förändras långsamt och det blir en normalisering av det. Du märker inte alla gånger att du ser sämre än vad du gjorde för fem år sedan, menar Håkan Broman som arbetar som optiker på Synsam.

 Håkan Broman menar att synundersökningar är ett kvitto på att man ser bra och att man är trygg för sig själv och för andra i trafiken.
Håkan Broman menar att synundersökningar är ett kvitto på att man ser bra och att man är trygg för sig själv och för andra i trafiken.

Synkontroll vartannat år

När vi kommit upp lite i åldern rekommenderar Håkan att vi gör synundersökningar minst vartannat år för att upptäcka synfel i god tid.

– Vägen till att bli en säker chaufför och att se bra är att regelbundet kontrollera sin syn. Börjar man att se lite sämre generellt då kan du skaffa dig ett par glasögon eller kontaktlinser så löser man det!

Missar skyltar

För en del upptäcks synfelen när de kör bil tillsammans med nära och kära.

– Många gånger kanske man jämför med en kompis. Jag ser den där skylten nu och så ser inte du den och då börjar du bli fundersam. I de bästa världar går man ju och kontrollerar sin syn då, säger Håkan.

Kisar mycket

Ett annat tecken när du kör bil är att du märker att det krävs en stor ansträngning för att kunna se och du envisas med att kisa överdrivet med ögonen.

– Man märker också att man ser saker senare, säger Håkan.

Sämre mörkerseende

Håkan menar också att man kan vara uppmärksam på om mörkerseendet blir sämre och om man har ett tidigare synfel som inte blivit korrigerat blir det väldigt jobbigt.

Ser suddigt

Något annat Håkan menar är ett vanligt tecken för sämre syn när man kör bil är att bilder blandas ihop till en massa och man ser suddigt.

Även fast man redan har glasögon eller kontaktlinser menar Håkan Broman att det är viktigt att kontrollera sin syn minst vartannat år som rutin hos sin optiker.

– Man fångar in när synen börjar bli sämre och när synförändringar sker. Även fast du har ett par glasögon sedan innan så förändras ju synen ändå. Det kanske inte är optimalt efter några år och då behöver man ju korrigera det.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen