Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 november 2018

Forskning visar: Så bra är körsång – för din hälsa

Lyckligare, lugnare och friskare – allt det blir du av att sjunga i kör. Det visar forskning som gjorts på sångare över hela världen.

 Sjunger du i kör? Bra! Då mår du nämligen mycket bättre fysiskt, visar svensk forskning!
Sjunger du i kör? Bra! Då mår du nämligen mycket bättre fysiskt, visar svensk forskning! FOTO: Istock

Att sjunga tillsammans är rena medicinen. Det är vetenskapligt bevisat. Här är de viktigaste hälsovinsterna:

Du blir lugnare av att sjunga

Produktionen av ”må bra”-hormonet oxytocin ökar och ger känslor av lugn och välbefinnande, visar en svensk studie. Oxytocin dämpar oro och ångest och ger en ökad känsla av gemenskap.

Körsången gör dig lycklig

Endorfinnivåerna i kroppen rusar i höjden och du känner dig lyckligare. När vi sjunger frigörs även andra signalsubstanser i hjärnan, bland annat så mycket dopamin att det går att jämföra med lyckopiller. Vissa forskare menar att det till och med kan uppnås samma halter som vid en orgasm.

Du blir mindre stressad och får starkare skelett

Testosteronhalten ökar av att sjunga, visar en annan svensk forskningsstudie. Detta påverkar cellernas återuppbyggnad och skelettet positivt. Dessutom minskar stresshormonet kortisol.

Du minskar risken för blodpropp

Fibrinogenhalten i blodet minskar och ger bland annat minskad risk för blodpropp, visar samma svenska forskningsprojekt.

Ditt immunförsvar stärks

Immunförsvaret påverkas positivt. Det visar en tysk studie där man har mätt immunoglobulinhalten hos körsångare.

Hela kroppen får motion

Våra tarmar hänger på bukhinnan, och när vi sjunger masserar diafragman tarmarna och bröstkorgen och mellangärdet får bra träning. Dessutom får lungor och hjärta motion.

Du får ur dig känslor genom sången

När vi sjunger i kör får vi kontakt med våra känslor och får leva ut dem. Vi får ur oss känslor som annars ligger och trycker inom oss.

Läs också: Mer om musik och sång på Land

Du blir stark glad och full av energi

Psyket påverkas så att du känner dig stark, glad och full av energi. Studier har visat att körsång kan hjälpa människor med depression att snabbare bli friska.

Ditt åldrande skjuts upp

Åldrandet skjuts upp, eftersom körsång hjälper till i läkningsprocesser och gör att kroppen tål mer. Dessutom stärks allmänhälsan. Det är vetenskapligt bevisat att den som kontinuerligt sjunger i kör har en positivare hälsoutveckling än de som inte gör det.

Läs också: Forskaren: ”De som sjunger i kör mår bättre psykiskt än andra”

Källor: Forskning & Framsteg, Björn Vickhoff, forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, Christina Grape Viding, doktorand i folkhälsa vid Uppsala universitet, Svenska Körförbundet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen