Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 juli 2017

Korsord håller hjärnan fräsch när du blir äldre

En ny studie bekräftar det vi kanske redan anade – att korsord håller din hjärna pigg och alert när du blir äldre.

Studien visar att de som regelbundet löser korsord eller andra ordpussel har ett minne jämförbart personer som är tio år yngre.

FOTO: Istock

I Fler än 17.000 personer över 50 år har ingått i studien som gjorts av University of Exeter och Kings College London.

I studien har personerna gjort nio kognitiva test via en forskningsplattform på nätet.

Resultatet visar att de som löser korsord och andra ordpussel regelbundet presterar högt på tester av slutledningsförmågan, uppmärksamheten och minne. Det rapporterar vetenskapssajten EurekAlert via Svt nyheter.

Studien visar att korsordslösarna har en grammatisk slutledningsförmåga och ett minne som kan jämföras med personer som är tio år yngre än dem själva.

– Vi vet att många faktorer kopplade till demens går att förebygga. Det är väsentligt att vi listar ut vilka livsstilsfaktorer som håller människors hjärnor friska och hindrar sjukdomen från att utvecklas, säger Clive Ballard, professor på University of Exeter, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen