Kraftfull ökning av harpest i landet
Under sommaren har nära 230 personer drabbats av harpest i Dalarna, och fler är att vänta. ”Högsäsongen kommer i september”, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare på lasarettet i Falun.
Harpest är en bakteriesjukdom som sprids till människor genom direktkontakt med drabbade djur eller via insektsbett.
I början på augusti uppgav Folkhälsomyndigheten att minst 50 personer hade insjuknat hittills i år. Nu går läkare i Dalarna ut och säger att 229 personer har drabbats bara där, skriver SVT Nyheterna Dalarna.
Läs också: Harpest inför Cykelvasan: ”Bär heltäckande”
Harpestens högsäsong väntar
Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare på lasarettet i Falun, är inte förvånad över årets kraftiga utbrott.
– Harpest är en säsongsbetonad sjukdom. Vissa år är värre än andra. År 2012 hade vi 63 fall och år 2015 totalt 44 insjuknade, medan det bara var två stycken år 2017, till exempel, säger hon och hänvisar till Folkhälsomyndighetens statistik.
I en intervju med SVT Nyheter Dalarna säger smittskyddsläkare Anders Lindblom på samma sjukhus att det är viktigt för vården att vara beredd på ökningen.
Helena Ernlund menar att Dalarnas tre lasarett står rustade.
– Högsäsongen kommer i september. De allra flesta drabbade behöver inte läggas in, i många fall läker det även ut av sig själv, men är man osäker ska man komma in, säger hon.
Flera fall av harpest i Värmland
Också i Värmland har ovanligt många drabbats av harpest i år, skriver SVT Nyheter Värmland. Deras senaste topp var år 2015 med 54 drabbade. Hittills i år ligger siffran på 13.
– Man ska söka vård i tid. Om man känner sig sjuk ska man ta sig till vårdcentral eller en akutmottagning, beroende på hur sjuk man känner sig, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam till kanalen.
Symptom på harpest som spridits genom insektsbett är svullnad där man blivit biten och ömma närliggande lymfkörtlar till exempel i ljumskar eller armhålor. Den drabbade får även feber och nedsatt allmäntillstånd.
När sjukdomen konstateras sätts en antibiotikakur in och den drabbade mår snart bättre.
Harpest kan ha spridits på Cykelvasan
Inför årets omgång av Cykelvasan den 10 augusti gick region Dalarna ut med en uppmaning till deltagare och besökare om att bära heltäckande kläder. Helena Ernlund kan inte utesluta att något av de drygt 200 konstaterade fallen i regionen kan härledas till tävlingshelgen.
– Det är möjligt att personer faktiskt smittades då. Om de gjorde det så har de hunnit insjukna nu. Det kan även ha varit människor som reste till Dalarna från olika delar av landet och sedan kom hem och fick sjukdomen konstaterad, då har vi inte med de siffrorna i vår statistik, säger hon.
Detta är harpest
- Harpest är en bakteriesjukdom som drabbar främst harar och andra gnagare.
- Djur som insjuknar dör i regel av blodförgiftning.
- Människor kan också drabbas med symptom som hög feber och svullna lymfkörtlar. Har smittan uppstått genom ett myggbet kan man få en böld på infektionsstället. Sjukdomen måste behandlas med antibiotika.
- Efter att ha gått igenom hela sjukdomsförloppet blir man immun för en lång tid framöver.
- Sjukdomen smittar via myggbet och direktkontakt med smittade djur, infekterad föda, vatten eller dammpartiklar.
- Den är säsongsbetonad och vanligast förekommande under augusti till november.
- I mycket sällsynta fall kan harpest ge upphov till svullnad i lungorna och lunginflammation.
- Forskning pågår på ett vaccin mot harpestbakterien.