Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 augusti 2019

Kraftfull ökning av harpest i landet

Under sommaren har nära 230 personer drabbats av harpest i Dalarna, och fler är att vänta. ”Högsäsongen kommer i september”, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare på lasarettet i Falun.

 Rekordmånga har insjuknat i harpest i Dalarna hittills i år. Drabbade får hög feber och nedsatt allmäntillstånd.
Rekordmånga har insjuknat i harpest i Dalarna hittills i år. Drabbade får hög feber och nedsatt allmäntillstånd. FOTO: Istock

Harpest är en bakteriesjukdom som sprids till människor genom direktkontakt med drabbade djur eller via insektsbett.

I början på augusti uppgav Folkhälsomyndigheten att minst 50 personer hade insjuknat hittills i år. Nu går läkare i Dalarna ut och säger att 229 personer har drabbats bara där, skriver SVT Nyheterna Dalarna.

Läs också: Harpest inför Cykelvasan: ”Bär heltäckande”

Harpestens högsäsong väntar

Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare på lasarettet i Falun, är inte förvånad över årets kraftiga utbrott.

– Harpest är en säsongsbetonad sjukdom. Vissa år är värre än andra. År 2012 hade vi 63 fall och år 2015 totalt 44 insjuknade, medan det bara var två stycken år 2017, till exempel, säger hon och hänvisar till Folkhälsomyndighetens statistik.

I en intervju med SVT Nyheter Dalarna säger smittskyddsläkare Anders Lindblom på samma sjukhus att det är viktigt för vården att vara beredd på ökningen.

Helena Ernlund menar att Dalarnas tre lasarett står rustade.

– Högsäsongen kommer i september. De allra flesta drabbade behöver inte läggas in, i många fall läker det även ut av sig själv, men är man osäker ska man komma in, säger hon.

Flera fall av harpest i Värmland

Också i Värmland har ovanligt många drabbats av harpest i år, skriver SVT Nyheter Värmland. Deras senaste topp var år 2015 med 54 drabbade. Hittills i år ligger siffran på 13.

– Man ska söka vård i tid. Om man känner sig sjuk ska man ta sig till vårdcentral eller en akutmottagning, beroende på hur sjuk man känner sig, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam till kanalen.

Symptom på harpest som spridits genom insektsbett är svullnad där man blivit biten och ömma närliggande lymfkörtlar till exempel i ljumskar eller armhålor. Den drabbade får även feber och nedsatt allmäntillstånd.

När sjukdomen konstateras sätts en antibiotikakur in och den drabbade mår snart bättre.

Harpest kan ha spridits på Cykelvasan

Inför årets omgång av Cykelvasan den 10 augusti gick region Dalarna ut med en uppmaning till deltagare och besökare om att bära heltäckande kläder. Helena Ernlund kan inte utesluta att något av de drygt 200 konstaterade fallen i regionen kan härledas till tävlingshelgen.

– Det är möjligt att personer faktiskt smittades då. Om de gjorde det så har de hunnit insjukna nu. Det kan även ha varit människor som reste till Dalarna från olika delar av landet och sedan kom hem och fick sjukdomen konstaterad, då har vi inte med de siffrorna i vår statistik, säger hon.

Detta är harpest

  • Harpest är en bakteriesjukdom som drabbar främst harar och andra gnagare.
  • Djur som insjuknar dör i regel av blodförgiftning.
  • Människor kan också drabbas med symptom som hög feber och svullna lymfkörtlar. Har smittan uppstått genom ett myggbet kan man få en böld på infektionsstället. Sjukdomen måste behandlas med antibiotika.
  • Efter att ha gått igenom hela sjukdomsförloppet blir man immun för en lång tid framöver.
  • Sjukdomen smittar via myggbet och direktkontakt med smittade djur, infekterad föda, vatten eller dammpartiklar.
  • Den är säsongsbetonad och vanligast förekommande under augusti till november.
  • I mycket sällsynta fall kan harpest ge upphov till svullnad i lungorna och lunginflammation.
  • Forskning pågår på ett vaccin mot harpestbakterien.

Källa:Statens veterinärmedicinska anstalt

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen