Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 13 mars 2017

Kreativ & begåvad: 5 fantastiska fördelar med att vara högkänslig

Du njuter mer än andra och har stor inlevelseförmåga. Högkänslighet kan berika livet på många sätt. Här är fem fördelar med att ha personligheten high sensitive.

FOTO: Istock

Visst händer det att du lätt blir överstimulerad och besväras av intryck som högt ljud och oreda. Men att vara högkänslig kan också vara en till stor tillgång i livet. Exempelvis är inlevelseförmågan och kreativiteten stor, liksom förmågan att se nyanser och detaljer i tillvaron. Högkänsliga har dessutom lätt att känna in andra människor och har stark intuition.

Det skriver journalisten och författarinnan Maggan Hägglund i sin och Doris Dahlin storsäljare Drunkna inte i dina känslor – en överlevnadsbok för sensitivt begåvade (Libris).

Här är fem saker som du som är högkänslig ska vara extra stolt över.

5 fördelar med att vara högkänslig

1. Du är kreativ, passionerad, begåvad och djupsinnig och kan njuta intensivt av kultur, musik, natur och gemenskap.

2. Din stora inlevelseförmåga gör att du lätt förstår andras känslor och behov.

3. Du är en bra ledare eftersom du har fina ledaregenskaper – emotionell medvetenhet, hög kunskapsnivå, engagemang och rättvisetänk. Du ställer frågor andra inte tänkt på och se lösningar som andra missar.

4. Du har stark intuition och därmed ett ”sjätte sinne”. Det gör att du automatiskt känner vad som är rätt eller fel. Du märker också nyanser och detaljer som andra missar.

5. Du har sällan tråkigt i bara ditt eget sällskap.

Fakta om högkänslighet

• Begreppet HSP (highly sensitive person) myntades 1996 av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine Aron. Hon menar att högkänslighet inte är någon sjukdom eller en diagnos utan ett personlighetsdrag.

• Det som kännetecknar högkänsliga personer är att de har ett tunnare filter för intryck eller tar in fler intryck än de flesta och att de bearbetar dem djupt. Detta kan leda till överstimulering som ger behov av lugn och ensamhet. Högkänsliga är ofta kreativa, intuitiva, begåvade, djupsinniga och har stor inlevelseförmåga.

• 20 procent av jordens befolkning anses var högkänsliga och att personlighetsdraget är lika vanligt hos män och kvinnor. Studier visar också att drygt en tredjedel av de högkänsliga är mer utåtriktade än inåtriktade.

• I Sverige finns två föreningar för högkänsliga: Sveriges förening för högkänsliga, SFH, (www. hspforeningen) och HSP Sverige (www. hspsverige.se)

Källor: Drunkna inte i dina känslor (Liber), hspforeningen.se, Svd, Elaine Aron.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen