Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 mars 2020

Kristallsjuka: Symtom, behandling och lindring

Brukar du drabbas av plötsliga yrselattacker? Det kan vara ofarlig men obehaglig kristallsjuka. Här får du koll på symtom och hur du kan lindra yrseln.

 Kristallsjuka drabbar kvinnor i högre utsträckning än män. Här är symtomen på och behandling mot kristallsjuka.
Kristallsjuka drabbar kvinnor i högre utsträckning än män. Här är symtomen på och behandling mot kristallsjuka. FOTO: Istock

Plötsligt snurrar det till i skallen och sovrummet börjar rotera. Yrseln gör dig illamående och du får svårt att fokusera blicken. Men efter en stund stannar karusellen och allt känns som vanligt igen.

Kristallsjuka första gången

Känner du igen tillståndet? Ja, då kan det vara kristallsjuka du har råkat ut för. Den som drabbas kan bli rejält uppskrämd, speciellt första gången den slår till.

Ofarligt kristallsjuka

Men kristallsjuka i sig är en ofarlig åkomma, även om yrseln kan kännas väldigt obehaglig. Speciellt som attacken oftast slår till utan förvarning.

Risk på hög höjd

Jobbar man på hög höjd som exempelvis takläggare eller skorstensfejare innebär kristallsjuka en risk och det kan till och med bli aktuellt att byta yrke.

Koll på kristallsjuka

Här får du koll på vad kristallsjuka är, vanliga symtom, vad du kan göra själv för att lindra och hur kristallsjuka kan behandlas.

Läs också: B12 brist – 9 symtom

Detta är kristallsjuka

  • Kristallsjuka är en ofarlig from av yrsel.
  • Drabbar 8 000–9 000 svenska varje år.
  • Yrseln orsakas av att små kristaller i innerörat har lossnat och hamnat fel. Kristallernas uppgift är att känna av när du rör dig men när de inte sitter där de ska kan du bli yr och illamående.
  • Kristallsjuka kan uppstå om du har fått en hjärnskakning eller ett slag mot huvudet. Även virus kan orsaka kristallsjuka. Orsaken till varför man drabbas är dock oftast oklar.
  • Kvinnor drabbas oftare än män. Vanligast efter 40 ås ålder.
  • Yrseln brukar hålla i sig från några sekunder upp till en halv minut.
  • Kristallsjuka går oftast över av sig själv efter några veckor.

Symtom på kristallsjuka

  • Yrsel, exempelvis om du vrider eller böjer huvudet. Yrseln kan även komma när du lägger dig ner, när du vänder dig, när du ligger ner eller när du reser dig upp.
  • Yrselattacken medför ofta dålig balans och du kan få svårt att gå rakt samt fokusera blicken.
  • Illamående.

Så kan du lindra yrseln

Ett sätt att få kristallerna att falla på plats igen är att upprepade gånger göra de huvudrörelser som gör dig yr. Då känner du dig oftast bättre.

Behandling kristallsjuka

Har du stora problem med yrsel så kontakta din vårdcentral för vidare undersökning.

Det kan bli aktuellt med en behandling som kallas för repositionering. Den innebär att du vrider, vänder och lutar huvudet efter en sjukgymnasts anvisningar så att kristallerna i örat faller på plats igen.

Källor: Vårdguiden 1177, Doktorn.com, Yrsel.com, Dagens Medicin, Karolinska Universitetssjukhuset

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen