Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 februari 2019

Kultur minskar risken för Alzheimers

De som ägnar sig åt kulturella aktiviteter löper mindre risk att utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

 Forskare vid Göteborgs universitet har följt upp kvinnor från en femtio år gammal studie.
Forskare vid Göteborgs universitet har följt upp kvinnor från en femtio år gammal studie. FOTO: Istock

Teater, konserter, litteratur och sång håller hjärnan i trim.

Forskare på Centrum för ådrande och hälsa vid Göteborgs universitet presenterar nu bevis för att människor som ägnat sig åt kultur har större chanser att klara sig undan demens på äldre dagar.

”Det är enkla och roliga aktiviteter som alla kan ägna sig åt samtidigt som de skyddar mot demens var och en för sig”, säger Jenna Najar, läkare och doktorand från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Kvinnor följs upp

År 1968 genomfördes de så kallade H70-studierna och Kvinnoundersökningen med 800 kvinnliga deltagare. Kvinnorna fick svara på frågor om hur mycket hjärnstimulerande och fysiska aktiviteter de ägnade sig åt.

Det forskarna nu gjort är att följa upp kvinnorna och sett att 194 av dem har utvecklat demens.

Läs också: Bot mot Alzheimers kan vara nära

Betydligt lägre risk

Majoriteten av kvinnorna insjuknade mer än 30 år efter den ursprungliga studien.

”Kvinnor i gruppen med flest hjärnstimulerande aktiviteter hade 34 procent lägre risk att utveckla demens och 46 procent lägre risk att utveckla demenstypen Alzheimers sjukdom än kvinnorna med lägst antal hjärnstimulerande aktiviteter, oberoende av hur fysiskt aktiva de varit”, säger Jenna Najar.

Forskarna kan därmed dra slutsatsen att kulturell aktivitet i yngre ålder har en inverkan på insjuknande.

Läs också: Kvinnor kan slippa demens genom kondition

Promenader förebygger Alzheimers

Även de som hade rört på sig regelbundet genom åren löpte lägre risk att utveckla demens orsakad av kärlsjukdomar i hjärnan. Promenader, bowling och att ta cykeln räckte för att en deltagare skulle räknas som fysiskt aktiv.

”Detta visar ännu en gång att det finns många möjligheter att förebygga demens och att det kan vara lika viktigt att satsa på kulturella aktiviteter som på fysisk aktivitet”, säger Ingmar Skoog, ledare för studien.

Alla resultaten var oberoende av andra riskfaktorer för demens, så som högt blodtryck, låg utbildning och rökning.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen