Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 2 maj 2022

Lailas svåra bältros: Vaccin ger nytt hopp

Helvetiska smärtor i ryggen och en brännande känsla på huden. På 20 år har Laila Nilsson haft bältros nio gånger. Ett nytt vaccin har gett henne hopp.

KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Leila Nilsson är glad för det nya vaccinet som anses ge upp till 90 procents skydd mot bältros.
Leila Nilsson är glad för det nya vaccinet som anses ge upp till 90 procents skydd mot bältros. FOTO: Privat

Laila Nilsson, 76 år, och maken Tore hade hjälpt dottern att tapetsera och var på väg hem.

– I bilen hem kunde jag knappt sitta så ont gjorde det. Och det brände som hett strykjärn på huden. Jag tänkte att jag legat illa men ryggen värkte så intensivt att vi åkte raka vägen till akuten, berättar Laila.

Smärtorna berodde på bältros

Fastän det är 23 år sedan glömmer hon aldrig smärtorna, de som så småningom visade sig bero på bältros. Eller helveteselden som sjukdomen också kallas.

Det kan nämligen vara knepigt att känna igen de första symtomen eftersom de börjar med muskelvärk. Röntgen visade inget, det enda man fann var en kvissla under högra bröstet.

Brände inuti och utanpå.

Läkaren konstaterade att Laila förmodligen drabbats av bältros. Hon fick ryggmärgsbedövning och behövde läggas in på sjukhus för smärtorna.

– Smärtan var enorm, det stack och brände inuti och utanpå.

Satt i flera månader

FOTO: Privat

Bältros kan sätta sig var som helst på kroppen, ofta sitter blåsorna på ena kroppshalvan som ett band.

– Jag fick aldrig några blåsor men smärtan satt i flera månader. Jag sov dåligt och travade av och an om nätterna. Det enda som hjälpte var starka morfintabletter.

Slog till igen

Minnet av bältrosen hade precis klingat av när smärtan några år senare gjorde sig påmind igen. Laila var mitt uppe i renoveringen av huset i Åsheda i Växjö.

– Den här gången fick jag ont i ryggen på motsatta sidan. Eftersom vi höll på med huset tänkte jag att det var träningsvärk.

Testade smärtlindring

Laila fick stark värkmedicin. Hon fick också testa smärtlindring med TENS-apparat för att minska och lindra smärtan med elektrisk nervstimulering på huden.

– Till min förvåning hjälpte faktiskt behandlingen när det var som värst.

Sonen gick bort

Vattkoppsviruset, som bältros kommer från, ligger latent i kroppen och kan bryta ut närsomhelst. Och det är inte ovanligt att bältros, liksom andra infektionssjukdomar, lättare kan få fäste vid stress. När Laila drabbades av bältros en tredje gång blommade den upp av stress.

– Min son Roger som bodde i Tyskland ringde och berättade att han drabbats av hjärntumör. Han opererades två gånger och gick bort när han var 40. Jag var tvungen att få hjälp i sorgen av en psykolog. Jag har också världens mest underbara gubbe som alltid funnits där i sorg som i glädje.

Fullt frisk i fem år

För att inte riskera att få bältros igen vaccinerade sig Laila efter det. Zostavac som det gamla vaccinet heter gav inte fullgott skydd men halverade åtminstone risken ett par år.

– I fem år var jag fullt frisk och njöt i fulla drag och tänkte att nu får jag aldrig bältros mer.

Bältrosen kom tillbaka

Men för några år sedan insjuknade hon än en gång i bältros. Smärtan var så outhärdlig att hon åkte in akut.

– Läkarna misstänkte först att det rörde sig om njursten. Men icke sa nicke. Så var jag där igen med en helvetesvärk som sätter sig på nerverna. Det enda som hjälpte var smärtstillande sprutor i magen.

Bromsar sjukdomsförloppet

Omkring 20 procent av alla med bältros drabbas av postherpetisk neuralgi precis som Laila. Hälften är över 60. Tillståndet är svårbehandlat och i flera månader behandlades hon med den smärtstillande medicinen Gabapentin mot nervsmärtorna. Läkaren berättade att det finns ett virushämmande läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet vid bältros.

– Det måste tas inom tre dygn för att hjälpa. Och jag är för det mesta i gång i trädgården och huset eller sommarstället och har fullt upp med hundar och barnbarn, så jag reagerar först när värken blommat ut i full kraft . Då är det för sent att ta medicinen.

Nytt vaccin

När Laila häromåret var på väg till ett födelsedagsfirande hos makens bror kom den välbekanta ryggvärken smygande.

– Då hade jag försäkrat mig om att ha virushämmande medicin hemma. Oturligt nog hade den passerat utgångsdatum och var för gammal. Så än en gång fick jag ta starka smärtstillande under flera månader innan det gav med sig.

Drabbad nio gånger

Efter att ha drabbats av bältros nio gånger de senaste 20 åren hade Laila nästan gett upp hoppet när svägerskan i våras tipsade om ett nytt vaccin mot bältros.

– ”Nu får du skydd så länge du lever”, sa svägerskan och jag fullständigt jublade.

Värt pengarna

FOTO: Privat

I maj 2021 vaccinerades Laila första gången med det nya vaccinet mot bältros. Och två månader senare i augusti fick hon den andra dosen.

– Visst, vaccinet är dyrt, 4 500 kronor, men det är det värt. Jag om någon vet hur helvetisk smärtan är och vill absolut inte gå igenom den här sjukdomen en gång till.

Läs också: Nytt vaccin mot pollenallergi blev Katarinas räddning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen