Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 februari 2020

Läkaren Rangan Chatterjee: Beröring minskar stressen

Närhet och beröring är avgörande för vårt välbefinnande. Därför ska du lära dig den enkla 3D-hälsningen. Kändisläkaren och succéförfattaren Rangan Chatterjee förklarar hur man gör.

 Fysisk närhet och beröring är grundläggande behov för oss människor.
Fysisk närhet och beröring är grundläggande behov för oss människor.

När det är fullt upp i vardagen kan det kännas enklare att ägna sig åt mobilen än åt sina nära och kära.

Men det kan straffa sig i längden. Fysisk närhet och beröring är nämligen grundläggande behov för oss människor. Ja, beröring kan till och med vara livsviktigt – och det minskar stressen.

Det menar kändisläkaren och författaren Rangan Chatterjee som är en stor tv-stjärna i England med BBC-serien ”Doctor in the house”. Han har även medverkat i ”Skavlan” i SVT och i TV4:s Nyhetsmorgon.

Hans två böcker ”Hälsobalansen : 4 nycklar till ett bättre liv” och ”Stressbalansen: omstart för kropp, sinne, relationer & livsglädje” finns utgivna på svenska.

Läs också: Dr Chatterjees fyra vägar till ett friskt liv

Beröring sänker blodtrycket

Utöver att beröring är mysigt i största allmänhet ger det lägre hjärtfrekvens, sänkt blodtryck, sänkta stressnivåer och bättre immunförsvar. Och barn som inte får fysisk kontakt har visat sig bli sjuka och kan få beteendestörningar längre fram i livet.

3D-hälsa som Rangan Chatterjee

Men även om tillvaron rusar fram och tiden tycks knapp finns det en enkel sak du kan börja göra direkt för att skapa en fin känsla av närhet. Varje dag!

Dr Rangan Chatterjee kallar det för att 3D-hälsa. Det går ut på att hälsa med ögon, beröring och röst. Du kan göra hälsningen både med dina vänner och med din partner.

Läs också: Magkatarr – symtom och lindring

Så 3D-hälsar du:

1. Skapa ögonkontakt.

2. Rör vid personen genom att exempelvis skaka hand, ge en kram eller ta tag i armen.

3. Säg några vänliga ord: Hej, vad roligt att se dig, vad har hänt sedan sist eller hur mår du i dag?

Var uthållig!

Svårare än så behöver det inte vara för att få innerligare relationer med dina nära och kära. Det gäller bara att vara uthållig, även om det kan kännas lite obekvämt innan du vant dig.

Källa: Boken ”Stressbalansen: omstart för kropp, sinne, relationer & livsglädje” av Dr Rangan Chatterjee

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen