Läkemedel mot halsbränna kan öka risken för demens
Hundratusentals svenskar använder syradämpande läkemedel mot magkatarr och halsbränna. Forskning vid Karolinska institutet visar att de kan öka risken för demens.
Det är långvarig användning av så kallade syrapumpshämmande läkemedel som kan öka risken.
Det är preparat med de verksamma substanserna omeprazol, esomeprazol, tenatoprazol och rabeprazol, bland andra.
Hämmar ett viktigt enzym
Det forskarna har funnit är att de syrahämmande ämnena också kan hämma enzymet kolinacetyltransferas. Det har till uppgift att tillverka signalämnet acetylkolin, som behövs för att signaler ska kunna skickas mellan nervceller.
Mer forskning behövs för att se om resultaten från de laboratorieförsök som gjorts även sker på samma sätt i kroppen.
Läs också: Magkatarr – känn igen symtomen
Befolkningsstudier visar en risk
Men även tidigare befolkningsstudier har visat på en ökad risk för demens hos personer som använder syrapumpshämmande läkemedel. Först nu har mekanismen bakom förklarats.
En av forskarna, Taher Darreh-Shori, docent och forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskaper och samhälle vid Karolinska Institutet, säger:
– Vi har kunnat visa att syrapumpshämmare påverkar syntesen av signalsubstansen acetylkolin som har stor betydelse vid exempelvis Alzheimers sjukdom. Eftersom det inte finns någon effektiv behandling mot sjukdomen är det viktigt att undvika riskfaktorer och därför vill vi rikta uppmärksamhet mot detta så att läkemedlen inte används under lång tid i onödan.
Kortvarig användning är säker
Han betonar att en korrekt användning av läkemedlet är säkert även hos äldre så länge de används under kort tid och när de verkligen behövs.
– Anledningen är att vårt nervsystem är ganska flexibelt när det gäller att tolerera kortvarig påverkan, säger han.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.