Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 20 oktober 2015

Land reder ut: 11 myter om bröstcancer

Är din deo cancerogen, får bygelbehån gifter att stanna kvar i brösten och är implantat en riskfaktor? Myterna om bröstcancer är många. Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden, reder ut elva av dem.

ElizabethJohansson
1 av 9 svenska kvinnor drabbas av bröstcancer innan 75 års ålder. Risken för att drabbas av bröstcancer ökar med åldern. 80 procent av dem som drabbas är 50 år eller äldre.

1. Deo ökar risken för bröstcancer

Det är helt fel. Det finns ingenting i deodoranter som kan orsaka skador på cellerna. Det säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.
Myten säger att deodoranter täpper till kroppens reningssystem och därmed får gifter att stanna kvar i kroppen. Dessa ska sedan få cellerna att mutera och utveckla tumörer.
– Det finns inga belägg för att gifter skulle stanna kvar i kroppen på grund av deodoranten.

Läs också: Julia dog i cancer – vännerna samlade in en miljon till cancersjuka barn

2. Undvik behå med bygel

I den amerikanska boken Dressed to kill: the link between breast cancer and bras, som kom ut 1995, hävdade författarna Sydney Ross Singer och Soma Grismaijer att bygelbehåar täpper till och hämmar kroppens lymfsystem. På så sätt skulle gifter samlas i kroppen och orsaka cancer.
– Nej, så fungerar det inte i kroppen. Ditt klädval påverkar alltså inte risken för bröstcancer.

Läs också: Roten till det goda! 10 skäl att äta ingefära

3. Bröstimplantat kan orsaka cancer

De ökar verkligen inte risken för cancer. Möjligen har myten uppkommit eftersom det kan vara svårare för kvinnan själv att känna eventuella förändringar i brösten om hon har låtit förstora dem.
– Men man kan göra alla undersökningar även med implantat. Det är dock viktigt att säga till att man har implantat vid mammografi.

4. Kvinnor med små bröst löper mindre risk att drabbas

Om man har mycket bröstkörtelvävnad, så kallade täta bröst, finns en ökad risk. Men det som bestämmer storleken på brösten är främst hur mycket fettvävnad som finns. Bröstcancer uppträder i bröstkörtlar eller mjölkgångar, inte i fettet, säger Elizabeth Johansson.

Läs också: Superfrukt eller inte? 6 påståenden och sanningar om granatäpple

5. Kvinnor med bröstcancer i släkten löper en ökad risk

För de allra flesta som får bröstcancer finns ingen ärftlighetsfaktor. I endast 5–10 procent av fallen är ärftlighet inblandad.
– Om man har flera kvinnor i släkten med bröstcancer, eller någon som har drabbats väldigt ung, kan man ta kontakt med en ärftlighetsmottagning och testa sig.

6. Alla knölar i brösten är farliga

De allra flesta förändringar man upptäcker i brösten är inte cancer. Om man känner en förändring vid menstruation, och den är kvar efter mens, ska man gå och undersöka den på bröstmottagning, vårdcentral eller hos gynekolog. I regel är det dock ofarlig bröstkörtelvävnad som växt till.

Läs också: Nypon, rönnbär och havtorn – vitaminboosta med höstens superbär

7. Bröstcancer uppträder alltid som en knöl i bröstet

Nej, det gör den inte. Det behöver inte vara en riktig knöl. Det kan vara en sträng eller en strimma som man känner, en förändring. Men man kan aldrig själv ställa diagnos utan ska alltid gå och undersöka sådant man inte känt tidigare.
– Och alla knölar är inte cancer. De flesta är helt ofarliga. Men gå alltid och undersök förändringar i brösten om de finns kvar efter mens eller i mer än två veckor!

8. Att genomgå en abort ökar risken

Den här myten har uppkommit eftersom man tänker att en abort stör hormoncykeln men inga undersökningar har hittat något samband mellan abort och bröstcancer.

9. Det är bara kvinnor som får bröstcancer

Nej, män får också bröstcancer. 40–50 män per år får diagnosen. Bröstcancer hos män yttrar sig på precis samma sätt som hos kvinnor – genom en förändring i bröstet eller armhålan – och de får samma behandling.

Läs också: 9 tecken på din kropp som avslöjar att något kan vara fel

10. Fertilitetsbehandlingar ökar risken

Man har inte sett några vetenskapliga bevis för det. Jag gissar att myten uppkommit eftersom bröstcancer är en hormonell sjukdom som många gånger är beroende av östrogen och progesteron och man ger ju hormoner vid en fertilitetsbehandling.

11. Du kan få bröstcancer av p-piller

Den äldre generationens p-piller ökade risken något. Risken avtar när man slutar att ta dem. Sorterna vi har i dag är bättre men inte helt riskfria. Det finns studier som visar att en lång tids användning av p-piller kan ge en viss ökad risk för bröstcancer. Risken för bröstcancer före 50 års ålder är dock mycket liten.

Läs också: Svenska bönder stödjer kampen mot cancer med rosa balar

5 riskfaktorer

1. Ett stort alkoholintag.
2. Att vara överviktig eller fet i och efter klimakteriet.
3. Ett stillasittande liv, att vara fysiskt inaktiv.
4. Att få hormonell behandling för klimakteriebesvär. Hormontillskottet ökar risken för att drabbas.
5. Att komma i puberteten tidigt och klimakteriet sent. Ju fler menscykler, desto högre risk för bröstcancer. Det kvinnliga könshormonet östrogen spelar en viktig roll i hur bröstcancer uppstår.

Läs också: 9 tecken på din kropp som avslöjar att något kan vara fel

3 saker du kan göra för att minska risken

1. Om du dricker alkohol – var måttlig. För kvinnor gäller högst en alkoholhaltig dryck motsvarande 10–12 cl vin om dagen.
2. Håll dig fysiskt aktiv 30 minuter de flesta dagar i livet. Det finns ett klart samband mellan fysisk aktivitet och skydd mot bröstcancer. Det räcker med medelintensiv träning där du blir varm och pulsen höjs, som en rask promenad eller en cykeltur.
3. Håll en normal vikt genom livet. Det är speciellt viktigt efter klimakteriet. Efter övergångsåldern bildas östrogen i fettvävnaden, vilket kan påskynda utvecklingen av cancer. Så undvik övervikt och fetma!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen