Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 3 september 2019

Land testar yoga med getter

I Långängens naturreservat på Lidingö utanför Stockholm arrangerar den ideella föreningen Get2gether yoga och pilates med getter. Lands reporter Jessica Rådne har testat den populär träningsformen.

 Lands reporter Jessica Rådne har testat på getyogan i Långängens naturreservat på Lidingö.
Lands reporter Jessica Rådne har testat på getyogan i Långängens naturreservat på Lidingö. FOTO: Karin Eriksson

Lunchtid en söndag i slutet på augusti och jag står på alla fyra på en blå yogamatta. Mattan krusar sig då underlaget är mjukt och ojämnt.

Jag lyfter blicken för att ta in instruktörens regi.

”Lyft höger arm i en rak linje framför ansiktet. Lyft vänster ben rakt bak. Stå still, spänn magmusklerna. Den här posen heter chakravakasana.”

Läs också: Getyoga är nästa stora hälsotrend

Foten stoppas av getnos

Min balans är inte den bästa. Jag vinglar till och tar ned handen i mattan. Nya tag. Jag koncentrerar mig, solen gassar. Jag tar spjärn med höger arm, skjuter fram den med vänster ben fortfarande rakt bak och fotsulan upp mot himlen.

Jag står så några sekunder innan jag vinglar till igen. Min fot åker ned mot mattan men stoppas av – en getnos.

I den grönskande hagen i Långängens naturreservat på Lidingö står ett femtiotal av oss tvåbeningar och balanserar samtidigt som 39 fyrbeningar funderar på vad det är vi har så svårt för. Vi är i jämtgetternas vardagsrum.

Läs även: Sötchock! Getbonden Oscar anordnar getyoga utanför Sala

Getterna bjuds in att delta

Jag är en vardagsmotionär som tycker om att testa olika träningsformer. Jag är även en stor, stor djurvän. Den ideella föreningen Get2gethers event ”yoga med getter” har förenat två intresseområden på ett sätt som aldrig föresvävat mig tidigare. Detta är ljuvligt!

”Vi kommer att utföra övningar som bjuder in getterna till att delta. Du gör så gott du kan, gör någonting ont kan du bryta övningen. Vill du hellre stanna upp och gosa med en get så går det självklart också bra”, förklarade instruktören i början på passet. Vi tittade oss förväntansfullt omkring i hagen, stämningen var uppsluppen.

Vi skulle inte bli förvånade om getterna hoppade upp på ryggen, förklarade hon. De älskar att klättra. Vi skulle heller inte vara oroliga för att vara i vägen då getterna är mycket sällskapliga djur som tycker om att få besök.

Hjärtat tar ett glädjeskutt

 En get tog emot när Jessica Rådne vinglade till. Getterna är nyfikna och sällskapliga. En yogautövare på alla fyra bjuder in till närkontakt.
En get tog emot när Jessica Rådne vinglade till. Getterna är nyfikna och sällskapliga. En yogautövare på alla fyra bjuder in till närkontakt. FOTO: Karin Eriksson

När min fot går emot en vänlig nos blir jag varm. Svettig av solens hetta är jag redan, mjuk av smält prestige likaså. Det var inte så enkelt som det såg ut att inta positioner med namn som dansaren, båten, gräshoppan och kamelen.

Men det som stiger i temperatur är en inre kärna, ett hjärta som tar ett glädjeskutt. En nyfiken jämtget har gått fram för att hälsa och inspektera tokeriet ”människa på alla fyra”. Det gör någonting innerligt med mig. Jag blir så rörd och berörd, stärkt, stark. Jag lyfter upp benet utan att ta mark och skjuter bak på nytt. Triumf!

Fnissig stämning i hagen

Under det 40 minuter långa yogapasset hörs många skratt. Vi är lätt okoncentrerade allihop. Det är ingen tung träning vi kommit för att delta i utan de fina djurens närvaro vi vill bada i.

Jag fick ingen get att hoppa upp på mig. Men en rågad dos av getgos har fyllt på mina lyckodepåer för sämre dagar.

 Två yogadeltagare, Lands Jessica Rådne och Get2gethers jämtget.
Två yogadeltagare, Lands Jessica Rådne och Get2gethers jämtget. FOTO: Karin Eriksson

Detta är getyoga

  • Getyoga är en trend som startade i USA och slog igenom på allvar i Sverige i fjol. Det går ut på att genomföra ett yogapass i en gethage.
  • Land deltog i föreningen Get2gethers getyoga i Långängens naturreservat på Lidingö där det bor 39 jämtgetter.
  • Jämtget är tillsammans med lantrasget, göingeget och lappget en av fyra utrotningshotade getraser i Sverige.
  • Get2gethers jämtgetter bidrar till ekologisk slyröjning, landskapsvård och biologisk mångfald i hagen.
  • Intäkterna från yogan går till skötseln av getterna.

Sugen på att testa getyoga?

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen