Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 4 april 2017

Lands sexserie: Släpp skammen och njut mer!

Charlotte Rudenstam håller kurser i att öppna upp för sexlivet. Det är dags att släppa gamla mönster och börja leva ut. Många av oss har alldeles för mycket skam i kroppen menar hon.

Bild 1/2 FOTO: Maria Rosenlöf
Bild 2/2
Bilden av svenskarnas sexualitet är ganska tydlig: frigjord och frejdig. Men stämmer det verkligen? Är vi så frigjorda? Nja, inte självklart. Många bejakar inte sexualiteten så mycket som man skulle kunna göra. Och det påverkar inte bara hur vi har det i sängkammaren utan hela livet, om man ska tro Charlotte. Men det kan vara svårt att se sina egna mönster.

Så var det även för Charlotte när hon för 17 år sedan efter en skilsmässa började utforska sig själv.

– Min stora fråga var: Vem är jag? Jag hade försökt vara den perfekta personen som jag trodde att andra ville att jag skulle vara. Men när jag började titta på mig själv insåg jag att jag inom ett område hade en massa skamkänslor och det var sexualiteten, säger Charlotte.

I äktenskapet hade sex varit ett tyst område, inget man pratade om. Charlotte hade haft en längtan, men hon hade snarare känt att det var något fel på henne än att det var något att söka efter.

Män har sexuella behov – kvinnor ska stå ut

– Jag, som så många andra, växte upp med bilden att sex är något som kvinnor ska ”stå ut” med, medan männen har sina sexuella behov. Ingen hade pratat om att kvinnor också kan vara kåta, säger Charlotte.

– Jag har varit en fin, duktig flicka. Men vi som kvinnor har allt i oss – madonnan, horan, vildkvinnan och den pryda kvinnan. Jag började fundera på horan. Kunde jag omfamna den sidan av mig? Bara tanken gjorde mig jätterädd, minns hon.

Bilderna av kvinnan och hennes sexualitet skambelägger i det fördolda menar Charlotte. Bara det att kvinnans könsorgan så ofta används som skällsord betyder mer än vi kanske tror. Inget att vara stolt över direkt.

– Om vi skäms över vår sexualitet vågar vi inte leva fullt ut. Men om vi vågar känna att det finns lust i våra kroppar, att den här energin som det faktiskt är finns, så kan vi göra det.

Många bär med sig dåliga sexuella erfarenheter också, erfarenheter av sexuellt tvång eller våld i en nära relation. Kanske tar man på sig skulden för det inträffade själv, kanske förstår man inte själv att det faktiskt handlat om ett övergrepp.

Skuld och prestationsångest

Charlotte Rudenstam håller kurser i att öppna upp för sexlivet. Det är dags att släppa gamla mönster och börja leva ut. Många av oss har alldeles för mycket skam i kroppen menar hon.

– Även kvinnor kan säga att ”det är sådant man får räkna med”, det är en så vanlig uppfattning. Men jag tror att vi behöver prata om de här frågorna. Vi måste prata om sex både när det är dåligt och när det är bra. Genom att prata om sexualiteten kan man få bort skammen, säger Charlotte.

Även män bär på skamkänslor. På samma sätt som det finns bilder av kvinnors sexualitet finns det bilder av männens. Han som ständigt är kåt. Han som hela tiden ska prestera. Och vad händer då om man inte känner att man kan eller vill?

Charlottes favorituttryck är baby-steps, bebissteg. Man ska ta små, små steg till en bättre relation. Ett första steg kan vara en ”5-minutare”.

– Det går ut på att man sitter mitt emot varandra och att den ena får välja något att prata om i fem minuter. Den andra ska bara lyssna, inte avbryta, och man ska ha ögonkontakt hela tiden. Ett ämne kan till exempel vara vad jag skäms för som rör min kropp. Det fiffiga är att man bara pratar om sin egen upplevelse, inte vad den andra gör eller säger. Alltså inget skuldbeläggande, säger Charlotte.

Poängen med att partnern inte får avbryta är att man annars lätt stoppar varandra när man undermedvetet är rädd för att partnern ska säga något man kanske inte vill höra.

Bryt mönstren

– I det vanliga samtalet kan jag ibland avbryta min man när jag är rädd för att han ska säga något som jag tror är farligt. I 5-minutaren får jag vänta och då inser jag att det där farliga kommer aldrig!
När den ena talat är det dags för den andra. Vill man kan man köra flera rundor. Börja med ett ämne som inte är det allra jobbigaste, bara för att komma i gång.

– Jag tänker att lust försvinner ur relationer om man aldrig pratar om sex. Om man inte vill utforska sexlivet kan det bli ganska tråkigt. Då blir det lätt vad jag kallar ABC-sex. Han kysser henne, tar lite på brösten och sedan på könet. Är hon våt? Inte? Då börjar han om från A. Hur kul är det egentligen? Om man aldrig pratar om sex kanske man begränsar det. Det är just när man är i närheten av sin gräns som det kan ske en expansion, säger Charlotte.

Man tror att man vet vad den andra vill och tycker, men det gör man faktiskt inte om man inte pratar om det. Och om man pratar med varandra blir man tryggare i sig själv.

– Jag tror att många lägger ner för lite tid på sex av olika skäl. Barnen måste sova först. Hela listan ska vara avklarad. Sedan är man för trött. Men man måste skapa utrymme för att kunna njuta med varandra. Strunta i att diska nu, ta sexet först.

För att väcka lusten är det också bra att inse att lusten väcks på olika sätt hos kvinnor och män.

– Inom tantra talar man mycket om att man väcker kvinnors lust genom hjärtat, medan mannens lust väcks genom könet, som i sin tur väcker hjärtat. Om mannen går på kvinnans kön direkt kan han alltså gå förbi hennes lust. Medan han kanske vill få könet berört direkt för att bli bekräftad, säger Charlotte.

Var tydlig gentemot tonårsbarnen

Man kanske kan börja med att ge varandra massage eller bara ligga sked, titta varandra i ögonen. Tänk att ni ska ha en skön stund när det bara är ni. Försök få bort en del av prestationen.

Har man tonårsbarn kanske man tänker att det inte går för att de aldrig lägger sig. Men här gäller det att vara tydlig, menar Charlotte.

– Säg att när vår sovrumsdörr är stängd så måste ni knacka, precis som vi knackar innan vi går in till er. Det behöver inte vara svårare än så. En tonåring som klampar in när föräldrarna har sex lär inte göra om det!

Charlotte bloggar på Lust och liv.

Spara

Spara

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen