Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 augusti 2019

Landsbygdsbor i rika länder allt mer överviktiga

Den rika världen blir allt fetare. Allra mest ökar fetman på landsbygden. Det gäller även svenska landsbygdsbor, visar en stor internationell studie.

 Viktproblemen ökar på landsbygden. Snabbmat tros vara en del av förklaringen.
Viktproblemen ökar på landsbygden. Snabbmat tros vara en del av förklaringen. FOTO: Istock

Världens befolkning ökar stadigt i vikt, ett problem som anses hota folkhälsan.

Allra mest ökar övervikten på landsbygden i världens rika länder. Sverige är ett av dem. Här är det fortfarande männen som är tjockast. Men i andra delar av världen har kvinnorna på landsbygden nu gått om männen när det gäller övervikt. Det visar en stor internationell studie av utvecklingen av kroppsmasseindex, BMI, i världens länder.

Svenskar tyngre

Studien visar att svenskarna ligger över världsgenomsnittet med ett BMI på 26,3 för män och 24,9 för kvinnor. På vår landsbygd ligger BMI en halv enhet högre än i våra städer.

Tjock av snabbmat

En av förklaringarna till att just landsbygdsborna blir allt fetare anses vara snabbmaten. I städerna har snabbmat funnits länge, men nu har den även letat sig vidare till landsbygden.

Färre gym på landet

En annan trolig förklaring till landsbygdsbors viktökning tros vara att det finns färre gym och andra träningsmöjligheter på landet än i städerna.

190 länder har studerats

Den internationella studien bygger på 200 delstudier i 190 länder. Totalt ingår 112 miljoner personer.

Den svenska delen av studien består av 832 000 personer.

Läs också: Så undviker du viktuppgång utan att banta

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen