Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 27 april 2018

Lär känna din partner

När det är fullt upp i vardagen kan det vara svårt att hinna med kärleken och varandra. Här får du radiopsykologen Allan Linnérs bästa tips på hur du ska komma närmare din partner.

 Det går att hitta tillbaka till närheten om man ger varandra lite tid.
Det går att hitta tillbaka till närheten om man ger varandra lite tid. FOTO: Istock

Det är inte alltid så lätt att hinna med relationen och kärleken när vardagen snurrar på. Men det är klokt att ta en stund då och då och lyssna in varandra. Det menar psykologen Allan Linnér som också är en känd radioröst i P1:s Radiopsykologen.

– En relation är ett pågående arbete där vi behöver checka av var vi befinner oss. Det kan verka krångligt till en början, men är ett jättebra sätt att fördjupa förtroligheten, säger Allan Linnér.

Upptäck faror i tid

I grund och botten handlar det om att upptäcka faror i tid, menar han.

– Att svårigheter uppstår i våra vuxna relationer, det är en del av livet. Men i en bra relation kan vi läka med hjälp av den andre. Vi behöver bli sedda med välvilliga ögon av någon som också vågar påtala skuggsidorna hos oss, säger Allan Linnér.

Här är hans fem bästa tips på hur du ska prata med din partner för att ni ska komma varandra närmare.

Läs också: Sätt fart på förhållandet – 8 tips på hur du återupplivar kärleken!

Så pratar du med din partner

1. Försök att ge hela budskap

Säg inte bara det du behöver ha sagt. Dela också dina avsikter och farhågor för att berätta det.

2. Checka av att hela meningen nått fram

Hör efter med din partner att hen uppfattat det du har sagt på rätt sätt. Det kan kännas knepigt i början men blir snart lättare.

3. Tolka inte din partner

Undvik i möjligaste mån att berätta hur du tycker att den andre är. Säg ”Jag känner mig ensam tillsammans med dig” i stället för ”Jag tycker att du undviker mig hela tiden, du verkar ointresserad av mig”. Det senare leder alltid till motattack och försvar, ”Ska du säga som…”.

4. Blanda inte in ”stödtrupperna”

Redovisa inte vad andra tycker och säger – våga stå på egna ben. Uttryck vad du känner, behöver och tycker. Och undvik till varje pris att jämföra din partner med exempelvis sina föräldrar.

5. Undvik att ge egna diagnoser

Sätt inte etiketter på vare sig din partner eller dig själv. Det är alltid nedsättande och respektlöst. Om du exempelvis definierar din partner som neurotisk känner hen att hen måste försvara sig.

Läs också: De fyra S:en räddar ditt äktenskap!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen