Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 30 november 2018

Migränsjuka Ulrika: ”LCHF-kost håller migränen under kontroll”

Migränanfallen kom efter jobbet och inga mediciner hjälpte. När hon testade LCHF-kost kom lindringen. Här beskriver Ulrika vägen från plågor i fosterställning till ett fullt fungerande liv.

 Ulrika Lindström blev hjälpt av LCHF-kost mot sin migrän.
Ulrika Lindström blev hjälpt av LCHF-kost mot sin migrän. FOTO: Istock/Privat

Migrän är en neurologisk sjukdom som kan drabba alla och den verkar vara delvis ärftlig.

De flesta får enstaka attacker – men somliga drabbas betydligt hårdare.

Metod mot migrän

Läs Ulrika Lindströms egna ord om hur migränen har påverkat hennes liv och metoden som har hjälp henne hålla migränen under kontroll.

”Jag tog migräntabletter varannan dag”

”Jag vet inte säkert när min migrän började, men jag minns att jag fick ett par ordentliga attacker när jag var au pair i USA 1993-94.

Föräldrarna i familjen var läkare och skrev ut migränmedicin till mig. Senare bytte jag till billigare, receptfria tabletter som funkade jättebra. Jag kunde ta dem ett tag även efter att jag kom hem till Sverige.

2001 började jag ett nytt jobb och gick in i väggen ganska omgående. Perioden dessförinnan hade min migrän eskalerat. Oftast kom anfallen efter jobbet. Då gick jag och la mig och tog mig inte ur sängen förrän det var dags att gå till jobbet igen nästa dag. Så småningom fick jag betablockerare som hjälpte lite.

Under min graviditet och föräldraledighet var jag rätt fri från migrän, men när jag började jobba igen kom både stress och huvudvärk tillbaka. Inga mediciner funkade riktigt bra. När det var som värst åt jag migräntabletter nästan varannan dag. Jag kände mig konstant dåsig och kroppen var inte i fas.

Tyvärr har jag inte fått särskilt mycket hjälp av vården, men för ungefär sju år sedan råkade jag läsa en artikel om blodsockersvängningar, LCHF-kost och migrän.

En hel sommar läste jag på om vad LCHF innebar och vid skolstarten började jag testa. Efter ett par veckor märkte jag lite skillnad och efter två-tre månader var min migrän mycket bättre. Om jag sköter kosten är jag numera nere på fyra-fem anfall om året.

Jag är inte superstrikt med min LCHF utan äter även rotfrukter till exempel. Jag kan åka på en veckas utlandssemester och äta det mesta utan att det märks. Men gör jag det två veckor kommer huvudvärken tillbaka.

När jag väl får ett anfall är det kraftigare än när jag åt en massa mediciner. Kanske beror det på att jag alltid hade lite medicin i kroppen tidigare, och att den kapade smärttopparna.

Min migrän sitter alltid i ena sidan av huvudet och gör mig extremt ljud- och ljuskänslig. När jag får ett anfall ligger jag i fosterställning och håller huvudet mellan händerna. Det är jättesvårt att slappna av men oftast somnar jag av utmattning förr eller senare.

På fritiden sjunger jag i en kör. Ibland när huvudvärken varit på väg har jag åkt dit ändå för att det är så roligt. Flera gånger har jag upplevt att värken sjunkit undan och migränanfallet skjutits upp till dagen efter. Jag vet inte varför, men det är intressant tycker jag.”Läs också: Sjung i kör – så hälsosamt är det!

Ulrika Lindström

Ålder: 44 år.

Bor: I Borlänge.

Familj: Man och en son.

Yrke: Ekonom.

Tycker om: Att sjunga i kör.

Läs också: Sofia hittade naturlig lindring mot sin migrän

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen