Levaxin – frågor och svar
Sveriges tredje mest förskrivna läkemedel är Levaxin. Det används vid sjukdomar i sköldkörteln. Här får du svar på de vanligaste frågorna om Levaxin.
465 000 personer i Sverige behandlas med levotyroxin. Det är ett syntetiskt framställt hormonpreparat som används när din sköldkörtel tillverkar för lite hormoner. Sjukdomstillståndet kallas för hypotyreos.
Läs också: Så skiljer du på hypotyreos och hypertyreos
Det vanligaste hormonpreparatet som används vid hypotyreos är Levaxin.
5 vanliga frågor och svar om Levaxin
1. Vad är Levaxin?
Sköldkörtelns viktigaste funktion är att reglera kroppens ämnesomsättning. Det gör den genom att bilda hormoner som tyroxin eller T4 som det också kallas.
Om din sköldkörtel tillverkar för lite av detta hormon får du för låg ämnesomsättning (hypotyreos). Då kan din läkare skriva ut läkemedel som innehåller konstgjorda sköldkörtelhormoner. Det vanligaste preparatet heter Levaxin. Det verksamma ämnet levotyroxin kompenserar de låga hormonnivåerna och ska på så vis få styr på din ämnesomsättning.
Läs också: 8 vanliga symptom på sköldkörtelsjukdomen hypotyreos
2. Hur ska man dosera Levaxin?
Dosen provas ut tillsammans med din läkare för att specialanpassas för dig.
Du börjar med en låg dos. Den höjs sedan successivt fram tills ni hittar den perfekta dosen för dig. För att nå dit måste du göra täta läkarkontroller och provtagningar.
Eftersom dosen är specialanpassad för just dig är det viktigt att du följer läkarens exakta anvisningar på etiketten. Olika personers doser kan variera en hel del sinsemellan men vanligt är mellan 100 och 150 mikrogram Levaxin per dygn.
Du kan dela upp dosen på två gånger per dygn eller ta hela dygnsdosen på en gång. Men se till att hålla dig till samma rutin varje dag. Det funkar att ta Levaxin tillsammans med mat eller på fastande mage.
Läs också: Allt du behöver veta om sjukdomar i sköldkörteln!
3. Vad ska man tänka på när man äter Levaxin?
- Somliga känner effekt av medicineringen redan efter ett par dagar men det kan dröja upp till ett år innan du känner dig helt kry. Troligtvis får du ta läkemedlet livet ut.
- Om du äter soja kan det påverka läkemedlets effektivitet. Dosen kan behöva justeras om du förändrar hur mycket sojaprodukter du äter.
- Förvara tabletterna i burken eller tablettkartorna i förpackningen. Levaxin är ljus- och värmekänsligt.
- Vänta minst fyra timmar med att äta receptfria läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar samt kosttillskott eller läkemedel med järn och kalcium efter att du har tagit Levaxin.
4. Kan Levaxin ge biverkningar?
Om du får biverkningar beror det oftast på att du har tagit för hög dos över tid. Du kan då drabbas av oro, hjärtklappning, skakningar och svettas mer än annars. Men ändra aldrig dos eller sluta ta medicinen på egen hand. Det måste du alltid göra i samråd med din läkare.
5. Finns det alternativ till Levaxin?
Levaxin är absolut vanligast men även Euthyrox innehåller det konstgjorda hormonet levotyroxin (T4).
Preparatet Liothyronin, ett annat läkemedel vid sköldkörtelsjukdom, innehåller inte levotyroxin (T4) utan hormonet liotyronin (T3).
Obs: Experimentera aldrig!
Tänk på att använda Levaxin endast för vad det är avsett för och i nära samråd med läkare. Självmedicinering kan ge allvarliga eller livshotande biverkningar.
Källor: Läkemedelsverket, Vårdguiden, Ehälsomyndigheten, sköldkörtelförbundet
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.