Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 25 januari 2017

Lider du av den okända folksjukdomen? 6 tecken att ta på allvar

200 000 svenskar lider av den – endometrios – men kunskapen om sjukdomen är låg både inom vården och i deras omgivning. Här är de vanligaste sex symtomen!

FOTO: Istock

Få patienter har varit så styvmoderligt behandlade som dem med endometrios. Även expertläkare har slagit larm om orimligt långa väntetider och stor brist på kunskap om sjukdomen inom vården. Många patienter vittnar om att läkarna nonchalerar deras besvär. Flera patienter med allvarliga inre skador och svår smärta har fått höra att de bara har ”vanlig” mensvärk eller att de har psykiska problem.

Ökar risken för cancer

Kort beskrivet är endemetrios en ärftlig sjukdom som drabbar 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Den innebär att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmoderhålan. Cellerna fortsätter sedan att växa in i andra organ, vilket kan leda sammanväxningar, förstörda organ och kronisk smärta. Sjukdomen ökar risken för infertilitet och äggstockscancer och utan behandling förvärras skadorna med tiden.

Viktigt med diagnos

Därför är det så viktigt att få rätt diagnos tidigt. Idag tar det hela 7-9 år i genomsnitt. Det finns igen bot, men bromsande och lindrande behandling. Det är bland annat receptbelagda smärtlindrande medel, hormonbehandling (för att minska halten av östrogen som är drivande i sjuksdomen) samt kirurgi.

Men nu tycks ändring vara på gång. Nyligen fick Socialstyrelsen regeringens uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för endometriosvården, vilket ger hopp om en förbättrad och likvärdig vård över hela landet.

6 typiska symtom för endometrios

1 Kraftig smärta vid menstruation, så stark smärta att värktabletter inte hjälper. Leder till upprepad frånvaro från arbete eller skola

2. Riklig, långdragen och/eller oregelbunden menstruation.

3. Kronisk smärta i buken och även värk i korsrygg och ljumskar.

4. Djupa samlagssmärtor

5. Smärta när du bajsar och smärta/obehag från urinrör och urinblåsa, måste kissa ofta.

6. Svårigheter att bli gravid.

Man kan ha något eller några symtomen utan att ha endometrios, men har man flera av dem kan det vara bra att söka läkare. Det gäller särskilt om man mycket kraftiga menssmärtor.

 

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen