Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 februari

Light-läsk kan vara skadligt för hälsan

Brukar du dricka light-läsk? Det finns anledning att sluta med det. Ny forskning visar nämligen att drycker med konstgjorda sötningsmedel verkar öka risken för allvarliga sjukdomar.

 Light-läsk med konstgjorda sötningsmedel kan öka risken för hjärtsjukdomar.
Light-läsk med konstgjorda sötningsmedel kan öka risken för hjärtsjukdomar. FOTO: istock

Varje år drabbas runt 28 000 kvinnor och män i Sverige av stroke. Vanliga orsaker till stroke är högt blodtryck, rökning, övervikt, för lite motion och onyttig mat.

Läs också: 5 vanligaste hjärt-kärlsjukdomarna

Varning för lightläsk

Men nu varnar forskarna för ännu en riskfaktor: Light-läsk. En stor amerikansk studie där 81 000 kvinnor över 50 år deltog visar en tydlig koppling mellan light-läsk och stroke.

Kvinnorna som drack två eller fler burkar light-läsk om dagen låg verkligen i riskzonen. De löpte upp till 30 procent högre risk för att drabbas av stroke eller hjärtattack än de som drack en burk eller mindre i veckan. Detta oavsett livsstil. Risken visade sig dessutom vara allra störs för kvinnor utan tidigare hjärtproblem eller diabetes.

Lightläsk och stroke

Forskarna påpekar att denna studie är en så kallad observationsstudie som bygger på analys av fakta. Därför kan forskarna inte vara helt säkra på om det verkligen var läsken som ökade risken för sjukdom. Ändå anser de att sambandet är alarmerande.

– Själv har jag slutat att dricka konstgjort sötade drycker, säger neurologen Ralph Sacco som medverkade i studien till CNN.

Källa: AHA Journals (American Heart Association), CNN, Hjärt-lungfonden

Läs också: Så minskar du riskerna för hjärt-kärlsjukdom

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen