Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 maj 2019

Linnéa gick ner 28 kilo – med hjälp av KBT

Med hjälp av KBT har Linnéa Enge Ledéus ändrat matvanor och tagit kontroll över sitt känsloätande. Hon har gått ner 28 kilo i vikt, orkar mer och sover bättre.

 Linnéa Enge Ledéus före och 28 kilo senare – efter KBT-behandling.
Linnéa Enge Ledéus före och 28 kilo senare – efter KBT-behandling. FOTO: Privat

För två år sedan orkade Linnéa Enge Ledéus, 28, knappt ta sig upp ur sängen. Hon var sjukskriven för utmattningssyndrom och vägde 130 kilo.

– Jag åt för att jag var stressad och nedstämd. Känsloätande var min fälla. Den största boven var choklad men jag överåt det mesta för att dämpa obehagskänslorna, säger Linnéa.

Var en typisk jojobantare

Hon bor med sin man och tre katter i Linköping och är utbildad trädgårdsingenjör. Sedan tonåren har Linnéa försökt gå ner i vikt och har provat många olika dieter.

– Jag har varit en typisk jojobantare och testat LCHF, matdagbok och kaloriräkning, ja allt. Inget fungerade mer än högst tillfälligt. Jag gick ner i vikt, men gick fort upp allt igen när jag inte orkade följa dieten längre. Ofta slutade det med att jag gick upp ännu mer i vikt efter ett misslyckat bantningsförsök, säger Linnéa.

Läs också: Så undviker du viktuppgång

Gick snabbt upp 20 kilo

Efter att ha blivit sjukskriven för akut stress på grund av för hög arbetsbelastning våren 2017 gick hon snabbt upp 20 kilo i vikt och vägde som mest strax över 130 kilo.

Trött och orkeslös

Vanliga vardagsaktiviteter som att gå ut bland folk, åka buss och handla mat kändes som oöverstigliga hinder.

– Jag var trött och orkeslös och fick problem med sömnen, ångest och social fobi. Jag tröstade mig med mat för att lindra min ångest. Jag vet precis hur man ska äta nyttigt och visste att jag åt fel. Men när jag mådde som sämst orkade jag inte ta tag i vikten, säger Linnéa.

50 kilos övervikt

Tankar om hur fetman påverkade hennes hälsa var ständigt närvarande orosmoment.

– Både min mamma och mormor har typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdom finns inom den närmaste familjen. Att bära på 50 kilos övervikt är varken bra för kropp eller själ.

Läs också: Därför går du inte ner i vikt

Sjuklig fetma

Linnéa sökte hjälp på vårdcentralen för att få hjälp. Läkaren konstaterade att hon hade ett BMI på 40 vilket innebär att hon bar på en sjuklig fetma och rekommenderade gastric bypass-operation. Gränsen för fetma går vid ett BMI över 30.

– Överviktskirurgi kändes som den sista utvägen. Jag ville gå till botten med varför jag tröståt.

Långa skogspromenader

Linnéa skaffade ett aktivitetsarmband med stegräknade och började ta långa skogspromenader medan hon lyssnade på ljudböcker i hörlurarna.

KBT för viktminskning

Rätt snart gav det resultat på vågen och hoppet tändes. Hon vände sig till vårdcentralen Tannefors i Linköping och anmälde sig till en KBT-kurs, kognitiv beteendeterapi, för viktminskning med fokus på känslor och matbeteende.

– I stället för att fokusera på mat och recept pratade vi känslor. Vi pratade väldigt mycket om varför och när vi överäter. Vilka tankar, känslor och situationer som triggar känsloätandet, säger Linnéa.

Övervikt handlar om känslor

Deltagarna reflekterade kring olika teman utifrån boken Övervikt handlar om känslor av Lisbeth Stahre. De fick information om kopplingen mellan ätbeteende och självbild, stress och tankar. De lärde sig att stärka sin självkänsla, sätta gränser och lära sig hantera negativa tankar och känslor på andra sätt än att äta.

– KBT-kursen var en ögonöppnare. Rätt snart insåg jag att jag nog ätit obehagskänslorna i stället för att hantera dem. Jag åt framförallt när jag kände mig otillräcklig och stressad, då har det varit lätt att trösta mig med en extra chokladbit.

Har varit kämpigt

Varje måndag under 12 veckor träffades deltagarna och dietist. Sedan Linnéa började på viktgruppen i januari har hon gått ner 19 kilo. Totalt har hon minskat 28 kilo sedan hon började sin viktresa hösten 2018.

– Det har varit riktigt kämpigt, särskilt de första veckorna av KBT-behandlingen. Jag fick möta många obehagliga känslor som jag så länge skjutit undan. I dag kan jag skilja mellan hunger med magen och huvudet, som oftast bara är ett sug. Jag har tagit kontrollen över mitt ätbeteende och slutat känsloäta.

Läs också: Så fungerar KBT för att gå ner i vikt

Vågar satsa på sina drömmar

Den kognitiva behandlingen har även påverkat andra delar av hennes liv än just vikten.

– Den fick mig att börja tro på min egen förmåga. Drömmen är att starta eget som trädgårdsingenjör med inriktning på formgivning och design av trädgårdar.

Äter mer frukt och grönt

I dag mår Linnéa bättre än på länge. Hon följer noggrant det kostschema hon fick på kursen. Både hon och maken Tommy äter mer grönt, frukt och fisk än tidigare och portionsstorleken har minskat dramatiskt. Att äta på fasta regelbundna tider har också hjälpt.

Lärt sig säga nej

Linnéa använder flitigt stegräknaren. Målet är att gå mellan 7 000-10 000 steg om dagen. Hon har kommit till rätta med destruktiva känslor hon tidigare brottats med. Hon har lärt sig säga nej och att sätta gränser, både för sig själv och andra. Framförallt har hon börjat återhämta sig från sin sjukliga stress.

Som en ny människa

– Jag får fortfarande nypa mig i armen för att inse att jag gjort det här. Det är som att jag blivit en ny människa, mycket starkare och gladare och jag har slutat fly undan mina känslor. Men det är ingen quick fix utan en livslång process som precis börjat.

Läs också: Så gick diabetessjuke Thomas ned 35 kilo – och blev symtomfri

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen