Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 4 januari 2017

Lite febrig? Grattis – det kan göra dig frisk fortare!

Var inte rädd för lite feber. Den höjda temperaturen är inte sjukdomen som härjar, febern är en del av din kropps försvar. Här får du bra feberråd.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Influensatider och förkylningar härjar. Man huttrar och blir stekhet om vartannat och febern gör att knäna känns som överkokt spagetti.

Det är meningen. Den förhöjda temperaturen ska hålla dig still så att infektionen läker ut men har också mer direkt effekt.

Tidigare har forskare funnit att en högre kroppstemperatur i sig hejdar virusets förmåga att reproducera sig. De rackarna slöar till i värmen.

Nu har också en studie gjord av doktor Elizabeth Repasky, på Roswell Park Cancer Institute i New York visat att värmen sätter fart på kroppens eget försvar.

– Eftersom feber som svar på infektion är väl spritt i naturen är det något immunologer borde undersöka närmare. Till och med kallblodiga djur flyttar sig till varmare platser när de blir sjuka, säger Elizabeth Repasky till tidsskriften Science Daily.

I hennes studie jämfördes hur två grupper av möss hanterade virus. Den ena gruppen hade normal kroppstemperatur medan den andra hade en kroppstemperatur som var två grader högre än normalt.

När mössens immunrespons undersöktes visade det sig att produktionen av en viss typ av lymfocyter ökade när temperaturen var högre. Just den typen av lymfocyter kan bekämpa tumörceller och celler som infekterats av virus.

Värmen förändrade också ytan på lymfocyterna så att de fungerade mer effektivt.

Så nästa gång förkylningen slår till, grip inte efter febernedsättande på en gång. För även om du mår bättre för stunden är det långt från säkert att det gör dig frisk fortare.

Febriga råd för liten och stor

Barn: Barn som har feber behöver sällan behandlas med febernedsättande medel. Vila och mycket vätska är viktigt. Riktig mat är inte viktigt så länge barnet kan dricka, äta glass eller liknande.

Hör alltid av dig till vården om barn under 6 månader får feber, om det inte ger samma kontakt som vanligt, inte orkar dricka, har hög feber eller om febern håller i sig länge.

Vuxna: Sov så mycket du kan och se till att få i dig vätska. Riskgrupper som äldre eller människor med nedsatt immunförsvar bör höra av sig till vården för att få råd. Om andra symtom kommer tillsammans med febern, till exempel stel nacke eller ont i magen behövs en vårdkontakt. Samma sak gäller om febern kommer väldigt snabbt, blir hög eller återkommer efter att den gått ner.

Mer tips om feber på vårdguiden

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen