Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 5 augusti

Livet på lantgård kan vara rena medicinen!

Djur och natur på remiss. Det erbjuder allt fler landsting. Och det fungerar. Experter på området förklarar varför.

 Genom att ta hand om hästarna eller plantera växter glömmer du att tänka på att du har ont eller mår dåligt.
Genom att ta hand om hästarna eller plantera växter glömmer du att tänka på att du har ont eller mår dåligt. FOTO: Istock

Mocka i stallet, ta ut och in hästar, hämta ägg i hönshuset, tjuva tomater eller bara lyssna till ljuden i naturen. Forskning visar att livet på gården kan vara rena medicinen för personer som har drabbats av stress- och utmattningssyndrom.

Allt fler sjukskrivna

Och det kan behövas. För allt fler blir sjukskrivna på grund av stress och utmattning. Enligt Försäkringskassans statistik var det så många som 36 000 förra året. 80 procent av dem var kvinnor.

Erbjuder grön rehab

Det är anledningen till att allt fler landsting nu erbjuder så kallad grön rehab på remiss. Några av dem är Skåne, Halland, Västra Götaland och Dalarna och fler är på gång, rapporterar SVT.

Läs också: Bondgårdsförskolan – här får barnen gosa med djuren

Trädgårdsterapi fungerar

Metoden de flesta följer är utformad av Lantbruksuniversitetet Alnarp i Skåne. Deras forskning visar att den så kallade trädgårdsterapin fungerar väl. Efter ett år var 70 procent av patienterna tillbaka på jobbet eller stod till arbetsmarknadens förfogande. Dessutom var det få av dem som sökte ytterligare vård efteråt.

Naturen ger återhämtning

Även forskning från Oxforduniversitet i Storbritannien visar att naturen ger snabbare återhämtning från stressrelaterade symptom.

Kvinnor mer drabbade

Men hur kan det komma sig att det mest är kvinnor som drabbas av stress– och utmattningssyndrom?

Liselotte Bergenzaun Abel, psykoterapeut på Sörby retreatcenter i Vessigebro utanför Falkenberg, tror att det hänger ihop med att kvinnor i högre utsträckning än män tar ansvar för barn och hem. Hon tror också att kvinnor är bättre på att söka hjälp när de mår dåligt.

Hjärnan får vila

Och på Liselotte Bergenzauns gård får hjärnan vila. Här möter patienterna ljud, väder och växtlighet som för de flesta är välbekanta. Eftersom hjärnan redan känner igen och förstår dessa intryck, menar Liselotte Bergenzaun, så kan den koppla av, vila och repa sig. Kanske genom att tjuva ett tomatskott i gårdens växthus, hämta ägg i hönshus eller mocka i stallet.

Läs också: Grön rehab är bra för själslig balans

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen