Livsmedelsverket: Så ska du äta för att slippa fallolyckor!
Inte bara mattkanter orsakar fallolyckor. Det kan även fel matvanor göra, enligt Livsmedelverket.
Artikeln publicerades första gången i oktober 2018
Varje dag faller 200 personer så illa att de behöver sjukhusvård och de flesta är äldre. Fysiska risker i hemmet är viktiga att undanröja, som halkiga mattor till exempel.
Matvanorna okänd risk
Men enligt Inger Stevén, dietist på Livsmedelsverket, är det lika viktigt att se över kosten för äldre personer.
– Att mat och matvanor har betydelse för risken att falla är för många helt okänt. Men för att musklerna ska kunna fungera behövs både näring och fysisk aktivitet, säger hon.
– Det finns en tydlig koppling mellan undernäring, att man tappar i muskelmassa och risken att ramla, fortsätter hon.
Läs också: Krämig kyckling med indisk touch
Små men laddade portioner
Många äldre får sämre aptit som kan bero på försämrat smak- eller luktsinne. Även sjukdomar eller svårigheter att tugga och svälja kan spela in.
Då behövs en särskild tallriksmodell med små, laddade energipaket.
Protein och extra fett
Minska på potatis, ris och pasta och även grönsaker och rotfrukter, men behåll mängden kött, fisk, ägg eller bönor – och lägga till extra fett. Då får man i sig lika mycket energi, trots den mindre portionen.
Läs också: Ändra din vardag – för bättre hälsa
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.