Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 mars 2019

Livsmedelsverkets expert: ”Att minska på saltet kan rädda liv”

Svenskarna äter dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Nu går Livsmedelsverket ut med en varning.

 Restaurangmat innehåller ofta ohälsosamt mycket salt.
Restaurangmat innehåller ofta ohälsosamt mycket salt. FOTO: istock

För mycket salt i maten är en av de största hälsoriskerna i Sverige. Det menar Livsmedelsverket som tillsammans med de övriga nordiska länderna nu vill uppmärksamma problemet för att få folk att dra ner på saltet.

– Det här är en viktig fråga i alla de nordiska länderna. Att minska på saltet kan rädda liv, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Mycket salt i färdigmat

Men det är inte i första hand genom det vi saltar hemma vid spisen eller köksbordet som ger oss för mycket salt. Det mesta saltet kommer från maten vi köper i butikerna.

Stora saltbovar

Riktiga saltbovar är hel- och halvfabrikat som korv, hamburgare, såser, soppor, pizza och pajer. Även mat på restauranger brukar innehålla mer salt än vad som är hälsosamt.

Ökad risk för hjärtsjukdom

Vi äter i genomsnitt 11 gram salt per dag – nästan dubbelt så mycket som rekommenderas. Överkonsumtion kan leda till högt blodtryck vilket i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdom.

Läs också: Allt om jodbrist

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen