Livsmedelsverkets expert: ”Att minska på saltet kan rädda liv”
Svenskarna äter dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Nu går Livsmedelsverket ut med en varning.
För mycket salt i maten är en av de största hälsoriskerna i Sverige. Det menar Livsmedelsverket som tillsammans med de övriga nordiska länderna nu vill uppmärksamma problemet för att få folk att dra ner på saltet.
– Det här är en viktig fråga i alla de nordiska länderna. Att minska på saltet kan rädda liv, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.
Mycket salt i färdigmat
Men det är inte i första hand genom det vi saltar hemma vid spisen eller köksbordet som ger oss för mycket salt. Det mesta saltet kommer från maten vi köper i butikerna.
Stora saltbovar
Riktiga saltbovar är hel- och halvfabrikat som korv, hamburgare, såser, soppor, pizza och pajer. Även mat på restauranger brukar innehålla mer salt än vad som är hälsosamt.
Ökad risk för hjärtsjukdom
Vi äter i genomsnitt 11 gram salt per dag – nästan dubbelt så mycket som rekommenderas. Överkonsumtion kan leda till högt blodtryck vilket i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdom.
Läs också: Allt om jodbrist
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.