Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 9 januari 2018

Dofta på partnern – sänk stressen

Stressnivåerna sjunker när man känner doften av sin partner.

FOTO: ViewApart

Den som känner sig stressad kan sänka stressnivåerna genom att känna doften av sin partner. Doften av en person som man har en kärleksrelation minskar ens stressnivåer, visar en amerikansk studie, skriver Sveriges Radio P4 Kalmar.

– Det hjälper att vara i närheten av sin partner och då är ju en komponent lukten, säger Johan Lundström, docent i experimentell psykologi på Karolinska Institutet, till Sveriges Radio P4 Kalmar.

Läs också: Är det kärlek vid första ögonkastet? Nej, det är bara attraktion

Studerade tre grupper

Studien innefattade ett hundratal där kvinnorna fick lukta på en tröja, före och efter stresstest. Tre tröjgrupper studerades, en där kvinnorna fick lukta på sin partners tröja, en där en främling hade burit tröjan och en där ingen hade brutit tröjan.

Den första gruppen uppvisade lägre stressnivåer, både före och efter stresstestet. För de som luktade på en främlings tröja ökade stressnivåerna.

– Har man lärt sig att associera sin partners lukt med stress, om man exempelvis håller på att separera så tror jag man får en motsatt effekt, säger Johan Lundström, till Sveriges Radio P4 Kalmar.

Tidigare studier som Johan Lundström varit med om att genomföra visar att ju bättre luktsinne kvinnor hade, desto mer omfattande var deras sociala nätverk, skriver Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Läs också: Så gick det sedan för tv-bönderna

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen