Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 13 augusti 2019

Lura hjärnan och gå ner i vikt

Hjärnan styr vad du äter. Så här kan du lura den så att du går ner i vikt.

 Det är till syvende och sist din hjärna som styr vad du äter. Men den går att lura.
Det är till syvende och sist din hjärna som styr vad du äter. Men den går att lura. FOTO: Istock

Nej, det är inte sockret som är största boven om du blir överviktig. Det är din egen hjärna. Åtminstone är det vad Stephen Guyenet, filosofie doktor i neurovetenskap, hävdar i sin bok The Hungry Brain.

Förstå din hjärna

Hans teori går ut på att om vi bara lär oss att förstå hur vår hjärna funkar så kan vi också överlista den och därmed uppnå varaktig viktnedgång. Något annat bantningssätt som håller i längden finns inte, menar Stephen Guyenet.

Du kan lura din hjärna

Men även om det är lika svårt att banta som att hålla andan, kan man ”lura” hjärnan att gå ner i vikt hävdar han i en artikel i SvD.

Underskatta inte svårigheten

Men det gäller att inte underskatta svårigheterna, menar han: ”Till slut tar dina överlevnadsinstinkter över och tvingar dig att andas, och att äta. Många underskattar gravt svårigheterna”, menar han.

Strävar mot utgångsvikten

Ett dilemma i sammanhanget är också det som kallas riktvikt. Den påminner, menar Stephan Guyenet i sin bok, om hur vår kroppstemperatur håller sig runt 37 grader. På samma sätt strävar hjärnan efter att återgå till utgångsvikten.

Din hjärna styr

Det är alltså till syvende och sist din hjärna som styr vad du äter. Men det går alltså att spela den små spratt och därmed själv ta kommandot. Här är 5 av Stephen Guyenet bästa tips:

5 trix som lura din hjärna att gå ner i vikt

 Bilder på mat kan trigga i gång suget.
Bilder på mat kan trigga i gång suget. FOTO: Istock

1. Titta inte på mat

Kokböcker, matprogram eller läckra reklambilder på mat. Det kan räcka för att trigga i gång din hjärna så att du blir sugen. Stephan Guyenets råd är att undvika att ha mat eller bilder på mat framme där hemma.

2. Tjuvstarta med efterrätten

”Nu orkar jag inte en tugga till”, tänker du. Ända kan du inte motstå den där förföriska efterrätten som lockar ditt sötsug att ge plats för ännu lite till.

Ett smart knep att förekomma lockelsen är, tipsar Stephan Guyenet, att tjuvstarta med lite sött redan till huvudrätten. Lite mango i salladen eller melon till skinkan kan räcka för att alla dina smaksinnen ska få sitt.

Stephan Guyenet hävdar nämligen att din mättnadskänsla är smakspecifik. Det innebär att om du exempelvis ätit något salt så är det sött du strax blir sugen på. Och vice versa. Får du de flesta smaker i huvudrätten så lurar du hjärnan på desserten.

Läs också: Så blir du av med sötsuget

3. Kombinera inte socker och fett

Ät hellre naturliga råvaror. Här förekommer sött, fett och salt oftast var för sig. Och detta är en nyckel till att gå ner i vikt. För när sött, fett och salt blandas, som i processad mat, blir hjärnans belöningssystem överstimulerat. ”Ett plus ett blir tre”, beskriver Stephan Guyenet det som i sin bok. Väljer du däremot mat lagad på hela råvaror triggas, enligt denna teori, hjärnans belöningssystem inte i gång lika starkt och du äter inte lika mycket.

4. Sov gott

Regelbunden dygnsrytm är en bra försäkring mot övervikt. Undersökningar visar att personer som sover för lite uppskattar mat med mycket kalorier, exempelvis pizza, mer än de som sover normalt. Och om maten dessutom intas då vi normalt skulle sova ökar risken ytterligare för fetma, visar djurförsök.

Läs också: Därför går du inte ner i vikt trots träning

5. Ät mat som mättar

Protein mättar mer än kolhydrater. Och kolhydrater med mycket fibrer mättar mer än fiberfattiga.

Mat som tar större plats på tallriken i förhållande till mängden kalorier är också att rekommendera. Mycket grönsaker är ett knep som funkar. När magsäcken töjs ut tänker hjärna ”oj, så mycket mat magen har fått, nu är den full.”

Läs också: 8 knep som håller dig mätt längre

6. Hoppa över nattmackan

Utöver dessa smarta knep så är det så klart en bra idé att avstå den där ljuvliga nattmackan och att träna regelbundet.

Läs också: Så undviker du viktuppgång

Källor: The Hungry Brain av Stephan Guyenet, bloggen The science of body weight and health, SvD

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen