Maja tacklar fördomar med nål och tråd
Med färgglada broderier tar Maja Delborn udden av de tröttsamma fraser som hon och andra med utmattningssyndrom ofta möts av.
– Det blir en fin kontrast att läsa den hårda uppmaningen ”Ryck upp dig!” omringad av blommor i en sybåge, säger hon.
En dag för 4,5 år sedan vaknade Maja Delborn från Skellefteå upp med kraftig migrän och en gråt som inte ville sluta. Hon var 19 år och hade drabbats av utmattningssyndrom.
– Jag har ett datum då jag blev akut sjuk även om jag har förstått i efterhand att det fanns varningssignaler innan, säger hon.
Blev sängliggande
Maja Delborn hade precis gått ut gymnasiet, flyttat till Stockholm och fått ett nytt jobb. Allting såg ut att gå hennes väg fram tills den dagen då hon sjukskrevs och blev sängliggande hemma hos sina föräldrar, oförmögen att göra någonting alls.
Läs också: Naturen botar stressjukdomar bättre än medicin
Började brodera som terapi
Maja var ofantligt trött och kämpade med att hitta någonting att fördriva sina vakna timmar med. Hon testade att måla, jobba med lera och väva i bildvävsram. Samtidigt började hon skriva ned kommentarer som hon fick från vänner och bekanta.
I all välmening kunde de säga saker som ”ta en promenad”, ”tänk positivt”, ”bit ihop” och ”jag är också trött”. Maja kände att hon var någonting på spåren.
– Handarbete hade börjat bli populärt på nytt och jag såg att det hade börjat komma mer och mer broderi. Jag hade aldrig broderat innan men kände att jag ville testa, säger hon.
Sagt och gjord spände Maja upp en gammal kökshandduk i en sybåge och lät bokstäverna ta form.
Har lärt sig att säga nej
Länge kunde Maja inte känna någonting alls, det enda som gav henne förnimmelser var smaken av mat. Människor i hennes omgivning sa till Maja att fortsätta göra sådant som hon tyckte var kul. När hon började brodera vände det sakta.
– Broderierna fick mig åtminstone inte att må sämre och jag blev nästan besatt av att lära mig sy.
I takt med att Maja färdigställde motiv började hon också att fotografera och lägga ut broderierna på Instagramkontot @psyksjukanochbroderi. Snart blev hon kontaktad av personer som ville köpa dem. I början blev Maja så glad åt förfrågningarna att hon gick med på att specialanpassa tavlor efter beställning.
– Då föll hela grejen med att jag var jättesjuk och sydde för att må bättre. Jag insåg att jag måste säga nej och göra detta på mina villkor efter mina egna idéer, säger Maja.
Läs också: Forskaren varnar! 3 tillfällen när magkänslan kan leda dig fel
Ska starta en webbshop
Att som utmattningssjuk höra ”man ju blir trött av att inte göra någonting” eller ”jaha, du är sjukskriven? så skönt!” är tufft. För Maja är det dels terapeutiskt att hålla på med handarbete, dels ett effektivt sätt att ta tillbaka makten över de sårande orden.
I dag känner Maja att hon kan ha överseende med klumpiga kommentarer.
– ”Ryck upp dig” är ett klassiskt citat som jag får höra men som jag också säger till mig själv. Det är viktigt att förstå att det inte går. Hos en deprimerad person har det positiva i hjärnan försvunnit, de ämnena finns inte kvar. De första åren var jag både utmattad och deprimerad, säger Maja.
– Det är också rimligt för mig att tycka att livet suger ibland. Många säger att jag ska akta mig för att bli bitter. Jag tycker det är okej att som 20-någonting vara missunnsam mot jämnåriga som kunnat gå klart en utbildning, skaffat jobb och rest utomlands.
Majas Instagram inspirerar andra
Genom åren har Maja försökt att arbetsträna men aldrig orkat mer är tio timmar per vecka. Hon hoppas att broderierna ska bli hennes väg tillbaka in i arbetslivet.
– Det är väldigt tydligt för mig att det enda jag mått bättre av i min sjukdom är handarbete. Det vore dumt att inte försöka omvandla dem till mitt framtida arbete. Jag är förhoppningsvis en bra bit på väg dit och jobbar nu med att sätta upp en webbshop.
Majas Instagramkonto har även blivit något av en samlingsplats för människor som känner igen sig i citaten och vill stötta anhöriga med samma sjukdom. Maja tänker därför att hon även ska brodera citat som hjälper.
– Jag syr inga citat som jag inte kan känna igen mig i och har en lång lista på vad du kan säga i stället för ”ryck upp dig”. Jag vill trots allt att det ska finnas en positiv kraft i tavlorna.
Majas tips: Så kan du hjälpa den som är utmattad
- Fråga. Anta inte saker utan fråga hur den sjuke personen mår och lyssna på vad den säger.
- Erbjud hjälp. Det finns mycket praktiska saker som behöver göras för att livet ska fungera. Erbjud dig att avlasta personen som mår dåligt.
- Bara gör. Personen vill vara duktig och klara sig själv, att be om hjälp är därför supersvårt många gånger. Kom med middag, ta hand om disken eller plocka undan saker i hemmet utan att personen ber om det.
- Anpassa. En av de svåraste sakerna med att vara sjuk är att se hela livet ta paus. Vänta inte med att resa eller planera saker tills personen är frisk. Anpassa aktiviteterna så att de går att genomföra här och nu.
- Fira framgångar. Det finns så få glädjeämnen för den sjuke att varje litet framsteg är värt att firas. Det kan vara en god fika efter ett lyckat psykologbesök eller en period av mer ork och bättre mående som uppmärksammas.