Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 30 juli

Manligt klimakterium – frågor och svar

Kan män hamna i klimakteriet? Här får du svar på den omtvistade frågan. Det kanske inte är som du tror.

 Manligt klimakterium, så som kvinnor har, är en myt, menar expertisen.
Manligt klimakterium, så som kvinnor har, är en myt, menar expertisen. FOTO: Istock

Övergångsålder, menopaus, klimakterium. Tiden i en kvinnas liv då mensen upphör och hon inte längre kan få barn har många namn.

Men hur är det egentligen med männen, kan även de hamna i klimakteriet? Detta är en omtvistad fråga.

Expert om manligt klimakterium

För att reda ut ämnet bad Land experten Stefan Arver, som arbetar på Andrologi och Sexulamedicin på Karolinska universitetssjukhuset, att förklara hur det egentligen ligger till med manligt klimakterium. Är det en myt eller sanning? Så här svarar han:

5 vanliga frågor om manligt klimakterium

 När sexlusten minskar kan det bero på testosteronbrist. Detta kan misstas för så kallat manligt klimakterium.
När sexlusten minskar kan det bero på testosteronbrist. Detta kan misstas för så kallat manligt klimakterium. FOTO: Istock

1. Kan män hamna i klimakteriet?

Nej, det finns inget manligt klimakterium. Åtminstone inte om man menar det samma som kvinnor genomgår när östrogennivåerna sjunker och mensen upphör.

Men enligt en europeisk studie har 2–5 procent av män över 40 år lägre testosteronnivåer än normalt. Studien, där 4 000 män ingick, visade att dessa män hade tre symtom: avsaknad av morgonerektioner, få eller inga sexuella tankar och erektionsproblem (impotens).

Däremot förekom inte symtom som svettningar och vallningar. Dessa symtom, som är vanliga vid kvinnors klimakterium, kan dock drabba män med väldigt låga nivåer.

Stefan Arver nämner också att runt 10 procent av männen faktiskt har problem med vallningar och svettattacker. Men detta är nästa aldrig kopplat till låga testosteronnivåer.

2. Vad är skillnaden mellan kvinnors och mäns biologiska klockor?

Skillnaden är fundamental, menar Stefan Arver. Så här ligger det till:

Kvinnor har som mest könsceller i 8:e fostermånaden, därefter minskar antalet för att ta helt slut vid menopaus. Så när östrogenhalten hos kvinnor sjunker i och med klimakteriet är det precis som det ska vara. Det är normalt och en del i det naturliga åldrandet.Läs också: Så tränar du bort klimakteriebesvären

Män som är friska och normalviktiga har könskörtlar, testiklar, som fortsätter att producera testosteron i princip livet ut, från puberteten och framåt. Testosteronnivån sjunker alltså inte på samma sätt som när kvinnors östrogennivå sjunker i klimakteriet.

3. Hur kommer det sig då att män kan uppleva att de är klimakteriet?

Om en man upplever klimakterieliknande symtom som tappad sexlust, nedstämdhet och trötthet kan det visserligen bero på testosteronbrist, men enligt Stefan Arver är onormalt.

Han menar att testosteronbrist inte en är en del av normalt åldrande, utan beror på någon bakomliggande sjukdom eller övervikt, som ju inte behöver vara kopplat till ålder.

4. Hur kan man undvika att drabbas av testosteronbrist?

Det absolut viktigaste enligt Stefan Arver är att hålla sig i god fysisk form, inte blir överviktig och vara försiktig med alkohol.

5. Vanliga symtom på testosteronbrist

Hormonbrist hos män och kvinnor kan ge liknande symtom men skillnaden är alltså att hos män beror testosteronbrist oftast på sjukdom. Vanliga symtom på testosteronbrist:

  • Minskad sexlust
  • Minskad sexförmåga
  • Nedstämd
  • Trött
  • Orkeslöshet
  • Tappar i muskelmassa
  • Mer fett runt buken
  • Tappar hår på kroppen
  • Benstommen lakas ur

Mät hormonnivåerna

Eftersom minskad testosteronproduktion är kopplad till ökad risk för diabetes typ 2 och hjärt- kärlsjukdom är det viktigt att göra något åt problemet. Börja med att gå till vårdcentralen och mät hormonnivåerna.

Läs också: Prostatacancer: 7 viktiga frågor och svar

Källor: The New England Journal of Medicin, Sveriges Radio, Vårdfokus

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen