Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 22 september 2020

Mat och cancer: 9 myter och sanningar

Det florerar en hel del myter om mat och cancer. Land reder tillsammans med Cancerfonden ut vad som är sant och falskt. För hur är det egentligen, är chips och sötningsmedel cancerframkallande?

 Är chips cancerframkallande? Maiju Wetterhall på cancerfonden reder ut vanliga myter om kost och cancer.
Är chips cancerframkallande? Maiju Wetterhall på cancerfonden reder ut vanliga myter om kost och cancer. FOTO: Cancerfonden

Maiju Wetterhal, dietist och sakkunnig på Cancerfonden, slår hål på vanliga myter om mat och cancer genom att svara på de här 9 frågorna:

1. Är chips cancerframkallande?

Forskningen visar: Nja

I chips finns ett ämne som heter akrylamid. Akrylamid är en biprodukt som bildas när man exempelvis friterar och steker vissa livsmedel. Djurstudier visar att höga doser kan orsaka cancer. Däremot bedöms cancerrisken för människor som liten. Äter du varierat och undviker hårdstekt och bränd mat så behöver du inte oroa dig för den akrylamid som finns.

Läs också: B12 brist – vanliga tecken

2. Är kaffe cancerframkallande?

Forskningen visar: Nej

I kaffe finns, precis som i chips, ämnet akrylamid. Men när det gäller kaffe kan det enligt forskningen faktiskt minska risken för lever- och livmoderkroppscancer.

3. Är socker cancerframkallande?

Forskningen visar: Nej

Det finns inga entydiga bevis för att socker i sig är cancerframkallande. Men det finns forskning som pekar på att ett högt intag av socker, framförallt sockersötade drycker, ökar risken för fetma och övervikt och det i sin tur ökar risken att drabbats av cancer. Efter rökning är fetma och övervikt faktiskt den största påverkbara riskfaktorn för cancer.

4. Är sötningsmedel cancerframkallande?

Forskningen visar: Nej

Bland de studier som gjorts finns inga bevis för att sötningsmedel är cancerframkallande. Aspartam är ett vanligt sötningsmedel och har testats i djurstudier som gett stöd för att ämnet kan orsaka cancer, men de resultaten är inte trovärdiga, menar Cancerfonden. Studierna har stora brister och enligt resultaten skulle det dessutom krävas ett intag av upp till 2 400 burkar lightläsk varje dag för att nå upp till farliga nivåer.

Läs också: Magnesiumbrist – vanliga symtom

5. Kan antiinflammatorisk kost minska risken för cancer?

Forskningen visar: Nja

Forskningen har inte kunnat bevisa att specifika livsmedel eller ämnen varken dämpar, orsakar eller förvärrar inflammation i kroppen.

En hälsosam kost baserad på frukt, grönsaker och fullkorn hjälper till att hålla en hälsosam vikt, vilket i sig minskar risken för kronisk inflammation.

Vi vet att inflammation spelar en viktig roll i cancer. Men det fortfarande är oklart i vilken utsträckning den påverkar risken att utveckla cancer.

6. Är korv cancerframkallande?

Forskningen visar: Ja

Det finns en säkerställd koppling mellan intag av charkuterier som korv, skinka och bacon och ökad risk för tjock- och ändtarmscancer, fast risken att drabbas är låg. 

7. Ökar kött risken för att få cancer?

Forskningen visar: Ja

När det gäller rött kött så pekar forskningen åt samma håll som charkuterier. Samtidigt innehåller rött kött många viktiga näringsämnen som protein, järn och B-vitaminer. Därför är rekommendationen för minskad risk för cancer att hålla sig till max 500 gram rött kött i veckan.

8. Kan antioxidanter minska risken för cancer?

Forskningen visar: Nja

Vi vet att kost baserad på frukt, grönsaker och baljväxter minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. De innehåller många viktiga näringsämnen som kostfibrer, folsyra och även antioxidanter såsom C, E-vitamin och karotenoider.

Det är troligtvis  kombinationen av dessa näringsämnen och inte bara en enskild antioxidant  som minskar risken. Höga doser av vissa antioxidanter via kosttillskott kan till och med öka risken för cancer. 

9. Är ett glas rödvin om dagen bra för att minska risken att få cancer?

Forskningen visar: Nej

Alkohol ökar risken för cancer. Det ämne som bildas när etanol bryts ned i kroppen, acetaldehyd, är giftigt och av WHO klassificerat som cancerframkallande för människor. Förutom bröstcancer innebär alkoholkonsumtion ökad risk för cancer i munhåla, svalg och struphuvud, samt matstrupscancer, tarmcancer och levercancer.

Enligt forskningen finns det ingen riskfri konsumtionsnivå för alkohol.

Källa: Cancerfonden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen