Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 2 mars 2020

Michael Mosley: Så här ska du promenera för bästa hälsoeffekt

Sluta pressa dig till att gå 10 000 steg om dagen. Det finns effektivare, enklare och hälsosammare sätt att promenera på, tipsar läkaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosley.

 Snabba, korta promenader är effektivare än långsamma, långa. Gärna till musik, tipsar läkaren Michel Mosley.
Snabba, korta promenader är effektivare än långsamma, långa. Gärna till musik, tipsar läkaren Michel Mosley. FOTO: Istock

10 000 steg om dagen har länge betraktats som den ultimata hälsoförsäkringen. Men på senare tid har denna ”sanning” fått konkurrens av en ny promenadmetod.

Michael Mosleys upptäckt

Det är den engelska läkaren och programledaren Michael Mosley som har skrivit på BBC News om upptäckten. Den går ut på följande:

Flera korta, raska promenader ger större hälsovinster och är lättare att genomföra än att försöka nå målet på 10 000 steg.

Lever längre

Dessa rön bygger delvis på en stor brittisk studie vars resultat tyder på att de som går raska promenader lever längre än de som går långsamt.

Motion för hjärnan

Men all motion är bättre än ingen – det är Michael Mosley noga med att betona – även om snabb och kort motion tycks vara extra bra för hjärtat och hjärnan.

Tre raska promenader om dagen

I Michael Mosley-experimentet, som han skriver om i BBC News, fick två grupper stillasittande fabriksarbetare börja promenera. Den ena gruppen stegbaserat, den andra hastighetsbaserat. Utifrån hälsoresultaten av personerna i de respektive grupperna är Michael Mosleys slutsats denna:

Tre raska tiominuterspromenader om dagen ger större hälsoeffekter än 10 000 steg om dagen.

Definitionen på en rask promenad är ungefär 100 steg i minuten är.

Läs också: Restless legs – symtom och lindring

Peppande musik

Ett krux kan förstås vara att veta när man går i rätt tempo och hålla det. Men Michael Mosley har en lösning: Man har peppande musik i lurarna.

Öka promenadtakten

Tillsammans med kollegan Marie Murphy, professor i träning och hälsa, utökade han experimentet ovan och undersökte om musik kan hjälpa människor att hålla och öka promenadtakten.

Och det var precis vad den gjorde.

Gå i takt till musiken

Så budskapet från Michael Mosley är utifrån dessa sammanlagda iakttagelser följande:

Vill du hålla dig i form, både mentalt och fysiskt, så ska du ladda ner peppande musik i snabb gåtakt och röra fötterna framåt till musiken.

En låt med perfekt takt är enligt Michael Mosley Dancing Queen av Abba.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen