Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 24 september 2017

Mjölksyrabakterier kan minska tillväxt av tarmcancer

En ny svensk studie visar att levande mjölksyrabakterier kan hjälpa patienter med tjocktarmscancer. Forskarna är hoppfulla.

 Hemmagjord probiotika i mjölksyrade grönsaker.
Hemmagjord probiotika i mjölksyrade grönsaker. FOTO: Istock

En frisk tarmflora kan skydda mot smittämnen, gifter och annat som kan framkalla sjukdomar. Därmed har den förmåga att påverka vår hälsa och vårt välbefinnande. Det har tidigare forskning visat.

Tillväxten minskar

Denna kunskap om tarmen ligger nu till grund för en ny studie av Sahlgrenska akademin. Här har man sett att levande mjölksyrabakterier, probiotika, kan förändra tarmfloran hos patienter med tjocktarmscancer.

Bakterierna har visat sig dämpa inflammationer och minska tillväxten av cancerceller. Det skriver forskning.se.

– De probiotiska stammar som användes i denna studie är en lovande positiv faktor för den fortsatta utvecklingen av behandlingar mot tjocktarmscancer, säger Yvonne Wettergren, docent vid Sahlgrenska akademin, till forskning.se.

Läs också: 5 matvaror som snabbt ger frisk tarmflora

Tidigare hjälp

I studien ingick totalt 15 patienter med elakartad cancer. Nu ska forskarna gå vidare med en större studie av patienter som har förstadier till cancer. Här är förhoppningen att man med hjälp av mjölksyrabakterier ska kunna hjälpa patienter på ett tidigt stadie av sjukdomen.

Om studien

Sahlgrenska akademins studie har gjorts tillsammans med forskare i Finland och USA och den är sponsrad av företagen DuPont Nutrition & Health samt Wasa Medicals som tillverkar probiotikatabletter.

Andra studier har visat att fullkorn kan skydda mot tarmcancer.

Läs också: Mjölksyra dina grönsaker – 3 enkla och läckra recept

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen