Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 april 2017

Musikalisk folkrörelse: "Det är en enorm kick att sjunga i kör"

Att sjunga tillsammans med andra ger många positiva hälsoeffekter och körsång har blivit rena folkrörelsen. I kören Lövsångarna i Strängnäs sjunger 40 av landets 750 00 körsångare.

”Faaaame, I´m gonna liiive foreveeeer!” Temalåten från Fame, den populära musikalfilmen från 1980, fyller den gamla skolbyggnaden i Strängnäs. Det är torsdagskväll och Lövsångarna över.

Djupa andetag, raka ryggar, avspända axlar – och så sång. Varje gång de sjunger tillsammans skjuter humöret i höjden. Och hälsar hamnar på topp.

Enorm kick

Nu är det bevisat – att sjunga tillsammans ger otroliga hälsovinster. Foto: Hasse Gänger
Lövsångarna i Strängnäs träffas en gång i veckan och sjunger tillsammans. Foto: Hasse Gänger

 

– Man får en enorm kick. Efter varje gång vi har sjungit tillsammans är jag så uppåt och pigg att jag skulle kunna vara uppe halva natten. Jag känner mig extatisk. Men när jag lägger mig somnar jag direkt och kan sova hur bra som helst, säger trädgårdsförvaltaren Madelene Elmquist.

Spannmålsbonden Thomas Ericsson, en annan av de omkring 40 sångare som sjunger tillsammans i Lövsångarna, håller med:

– När du kommer till repetitionerna kan du vara jättetrött, men sedan har du ett leende på läpparna igen. Om man har något bekymmer glömmer man det direkt, man kopplar bort helt och är bara här och sjunger. Efteråt kan man tänka: ”Vad var det jag tänkte på innan?”

Spänningar släpper

Den som sjunger i kör märker av positiva effekter både fysisk och psykiskt. Forskarna är helt överens. Bland annat syresätts kroppen bättre, spänningar släpper, stresshormonerna minskar och immunförsvaret stärks. Därtill höjs humöret. Det är fastslaget att de som sjunger tillsammans i minst en halvtimme får ökade positiva tankar och känslor.

Lugnar hjärtat

Vetenskapen visar också att den som har djup och kontrollerad in- och utandning, som vid körsång, får gynnsam variabilitet i hjärtfrekvensen. Det vill säga att de lugna och regelbundna andetagen minskar risken för högt blodtryck och andra hjärtproblem. Till skillnad mot vid hastig och ytlig andning blir blodflödet ordentligt i hela kroppen, vilket också mildrar nedstämdhet och ångest.

– Blodcirkulationen går alltid i gång, det märker man ju. Det blir varmt och svettigt när vi kör våra olika stämmor och låtar, det är som ett träningspass. Och man blir liksom mjukare i hela kroppen, säger röntgensjuksköterskan Eva Carlsson som tillhör Lövsångarnas sopraner.

Stärker vi-känslan

Dessutom, och kanske minst lika upplyftande: Körsång är ett paradexempel på en aktivitet som stärker vi-känslan, ger ett påslag av den psykologiskt viktiga känslan av gemenskap och tillhörighet.

– Det finns en fantastisk kraft när alla kan sig grej och hänger sig för att verkligen sjunga ut. Det blir en massa halleluja-moment längs vägen när alla samverkar bra, säger Magnus Ädel som har varit körledare för Lövsångarna sedan 2008.

Att sjunga i kör kan stärka den psykiska hälsan. Foto: Hasse Gänger
Att sjunga i kör kan stärka den psykiska hälsan. Foto: Hasse Gänger

En kör är också en bra plats för den som inte vill stå själv i rampljuset.

– I gemenskapen kan man gömma sig men ändå delta tydligt, säger Magnus.

Konsert med 80-talstema

I slutet av september i år har Lövsångarna i Strängnäs konsert igen. Den här gången med 80-talstema. Tidigare har både 60- och 70-talet betats av inför utsålda hus. Och i julas fyllde Lövsångarna domkyrkan på orten i ett uppträdande med Thomas Di Leva och Strängnäs orkesterförening.

Klart självförtroendet märks i rösterna när gänget återigen sjunger några verser ur Fame-låten. Inte alls så pjåkigt för att vara första tillfället med den sången. Magnus Ädel klappar händerna vid pianoflygeln.

– Det sägs att körsång är lika effektivt som yoga. Men yoga, att bara höra en massa andra djupandas, är ju så mycket tråkigare. Det är bra mycket roligare att sjunga tillsammans, säger Eva Carlsson innan Lövsångarna avslutar repetitionskvällen med att unisont klämma i med Fame-refrängen ett par gånger.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen