Naturen botar stressjukdomar bättre än medicin
Att se något växa. Att slippa oljud. Att se naturens mönster. Ny forskning visar att detta slår piller när det gäller att bota stress och utmattning.
Att vi mår bra av att vistas i naturen blir alltmer känt för vetenskapen. Nu visar ny forskning att naturen till och med är mer effektiv än mediciner när det gäller att bota stressjukdomar som utmattningssyndrom.
Sådana sjukdomar har ökat i Sverige de senaste åren. Hela 108 000 svenskar var sjukskrivna för stress förra året, skriver Hälsoliv.
Läs också: Träd gör dig lugnare
Bättre än KBT
Det är vanligt att behandla sådana sjukdomar med medicin, men forskare vid SLU Alnarps Lantbruksuniversitet har hittat ett bättre sätt. Trädgårdsterapi har visat sig mer effektivt än andra terapiformer, till exempel KBT, och mer effektivt än ren medicinering.
– Tre år efter behandlingen har patienter på rehabträdgården lägre sjukvårdkostnader och lägre stöd och har i högre utsträckning kommit i gång i någon form av verksamhet eller arbete, säger Erik Skärbäck, professor och landskapsarkitekt, till P4 Kristianstad.
Grönska ger hopp
Hälsoliv skriver att vi människor för vår överlevnads skull har ett slags instinkt om vad som är bra för oss. Att se minsta tecken på grönska och liv väcker hopp och förtröstan.
Naturens mönster i form av bland annat blommor, träd och moln är dessutom lättare för våra hjärnor att ta in än vad vi ser i stadsmiljö.
I naturmiljöer, som skog och trädgårdar, utsätts vi heller inte lika mycket för trafikbuller och annat oväsen. Hjärnan får vila från störande intryck och hamnar i ett tillstånd liknande meditation.
Läs också: Hälsovinster med att bo på landet
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.