Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 15 oktober 2018

Naturen botar stressjukdomar bättre än medicin

Att se något växa. Att slippa oljud. Att se naturens mönster. Ny forskning visar att detta slår piller när det gäller att bota stress och utmattning.

 I naturen får hjärnan vila från störande intryck och hamnar i ett tillstånd liknande meditation.
I naturen får hjärnan vila från störande intryck och hamnar i ett tillstånd liknande meditation. FOTO: ibl

Att vi mår bra av att vistas i naturen blir alltmer känt för vetenskapen. Nu visar ny forskning att naturen till och med är mer effektiv än mediciner när det gäller att bota stressjukdomar som utmattningssyndrom.

Sådana sjukdomar har ökat i Sverige de senaste åren. Hela 108 000 svenskar var sjukskrivna för stress förra året, skriver Hälsoliv.

Läs också: Träd gör dig lugnare

Bättre än KBT

Det är vanligt att behandla sådana sjukdomar med medicin, men forskare vid SLU Alnarps Lantbruksuniversitet har hittat ett bättre sätt. Trädgårdsterapi har visat sig mer effektivt än andra terapiformer, till exempel KBT, och mer effektivt än ren medicinering.

– Tre år efter behandlingen har patienter på rehabträdgården lägre sjukvårdkostnader och lägre stöd och har i högre utsträckning kommit i gång i någon form av verksamhet eller arbete, säger Erik Skärbäck, professor och landskapsarkitekt, till P4 Kristianstad.

Grönska ger hopp

Hälsoliv skriver att vi människor för vår överlevnads skull har ett slags instinkt om vad som är bra för oss. Att se minsta tecken på grönska och liv väcker hopp och förtröstan.

Naturens mönster i form av bland annat blommor, träd och moln är dessutom lättare för våra hjärnor att ta in än vad vi ser i stadsmiljö.

I naturmiljöer, som skog och trädgårdar, utsätts vi heller inte lika mycket för trafikbuller och annat oväsen. Hjärnan får vila från störande intryck och hamnar i ett tillstånd liknande meditation.

Läs också: Hälsovinster med att bo på landet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen