Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 november 2018

Nej – du ska inte duscha varje dag

Hör du till dem som duschar dagligen? Det finns flera fördelar med att låta bli.

 För frekventa duschar är inte att rekommendera.
För frekventa duschar är inte att rekommendera. FOTO: Istock

En daglig dusch är för många ett måste. Land har tidigare skrivit om varför kvällsduschen är att föredra.

Dagliga duschar kan samtidig vara direkt skadliga för dig som egentligen bara vill vara fräsch, frisk och fin.

Läs också: Därför ska du duscha på kvällen

Nackdelar med dagliga duschar

Att duscha stör bakteriefloran

Är det en bacillskräck som driver ditt duschande? Ledsen men forskning har visat att de som duschar ofta har lika stor mängd mikroorganismer på sig som de som duschar mer sällan.

När du duschar stör du dessutom den bakterieflora som din kropp mår bra av att behålla. Speciellt på känsliga områden som slemhinnor i underliv är det viktigt att inte rubba balansen då det kan leda till infektioner, till exempel svamp.

Peeling torkar ut huden

Om du har för vana att skrubba huden med peeling är det dags att tänka om. Peeling hjälper förvisso till att avlägsna döda hudceller, men det sliter också ut din hud. Som resultat utsöndrar huden mer olja och den åldras snabbare.

Hudvårdsexperter rekommenderar att peeling används på kropp och i ansikte en till två gånger i veckan, inte mer.

Så ofta ska du tvätta håret

När du använder schampo öppnas ytan på hårstråna upp. Om du inte är noga med att använda inpackning går ditt hår miste om sina naturliga mjukgörande egenskaper.

Dagliga hårtvättar leder också till torr hårbotten och fett hår då det släpper ut mer olja för att kompensera skyddet som sköljts bort.

Frisörer rekommenderar en till två hårtvättar i veckan. Duschar du ofta kan du ta för vana att låta håret vara varannan gång, alternativt använda endast balsam då och då.

Läs också: Gör ditt eget giftfria schampo – på bara 3 ingredienser!

Dålig hy av för mycket tvätt

Ju mer du duschar, desto torrare blir din hud – åter igen eftersom de naturliga oljorna sköljs bort. Torr hud utsöndrar nya oljor, oljor drar till sig bakterier, bakterier kan gro till otäcka finniga utbrott.

Lider du av akne är det viktigt att veta att det inte har med oren hud att göra. Det hjälper alltså inte att tvätta sig extra mycket.

Nagellack slits av vatten

Du som unnar dig att ha fina målade naglar gör klokt i att inte tvätta händerna, skrubba kroppen eller gnugga in schampo i hårbotten för ofta.

All typ av tvål torkar ut naglarna och sliter på lacket som till slut tappar fästet. Fina naglar ska i stället smörjas in med nagelbandsolja och vårdas varsamt.

Du kan bli sjuk

Många rengöringsprodukter innehåller starka konserveringsmedel i form av parabener. Enligt vissa studier kan dessa ha ett samband med cancer.

Läkemedelsverket påpekar också att parabener kan störa våra hormoner och i sällsynta fall ge upphov till allergiska reaktioner.

Alternativ till dusch

Använd en tvättlapp

Efter en lång dag kan det kännas fräscht att ändå tvätta sig under armarna, i rumpa och skrev samt i ansiktet.

En bortglömd men kär gammal metod är att använda en tvättlapp. Skölj den med ljummet vatten, ta en mild doftfri tvål och torka av där du önskar få ny fräschör.

Tvätta fötterna

Fötter som vistats i varma skor en hel dag mår också bra av att få sig en tvätt. Lägg en fot i taget i handfatet och tvätta av med tvål och vatten.

Alternativt häll upp ett fotbad i en balja och passa på att ha en avslappnande stund. Smörj in fötterna efter tvätten och sätt på ett par strumpor för maximalt mjukgörande effekt.

Byt underkläder

Kläderna närmast kroppen ska du byta varje dag. Det handlar om underkläder, strumpor och linnen eller t-shirts.

Anledningen är att de har dragit åt sig värme, svett och oljor som efter en dag kan ge upphov till allt från urinvägsinfektion till utslag och svampinfektioner.

Källor:Mail Online, Måbra, Buzzfeed, Elle, Expressen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen