Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 22 februari 2019

Ny behandling mot pollenallergi

Lider du också av pollenallergi? Nu finns det hopp om att slippa plågan. Tack vare en ny allergibehandling mot pollen kan Kim njuta av våren och sommaren.

 Tack vare en ny form av lovande allergivaccination, så kallad intralymfatisk immunterapi, kan Kim Persson i dag njuta av våren.
Tack vare en ny form av lovande allergivaccination, så kallad intralymfatisk immunterapi, kan Kim Persson i dag njuta av våren. FOTO: Istock

Runt 30 procent av den vuxna befolkningen i Sverige lider av pollenallergi i någon form.

Kim Persson, 33, är en av dem. Hona plågades redan som barn av pollenallergi och besvären blev värre med åren.

Symtom på pollenallergi

Besvären började ofta tidigt om våren, ibland redan i mars och höll på hela våren.

– För mig var det omöjligt att njuta av det fina vårvädret. Ögonen har varit allra värst. Varje vår har de svullnat igen och kliat dygnet runt. Jag har mått riktigt dåligt och det har känts som om jag varit förkyld för jämnan med snuva och nysningar. Allergin och medicinerna gjorde mig så otroligt trött, säger Kim.

Immunterapi mot pollenallergi

Hösten 2015 fick hon testa ett nytt sätt att vaccinera sig mot sin pollenallergi. Hon fick en spruta med vaccin en gång i månaden under tre månader. Nyligen fick hon veta att hon tillhörde den grupp som vaccinerats mot björkpollen. Men Kim visste redan att hon dragit en vinstlott.

– Jag var chockad över att skillnaden var så stor. Jag har fått ett nytt liv. Jag kan vara mer utomhus, åka till stranden med barnen, njuta i solen. Förutom barnen är vaccinationen det bästa jag gjort. Min son har samma allergier som jag och min dröm är att han snart kan bli hjälpt på samma sätt.

Läs också: Pollenallergi eller förkylning? Lär dig skillnaden

Räddning för många

Den nya metoden kan vara räddningen för många pollenallergiker. Den bygger på stimulering av immunförsvaret direkt via lymfkörteln och är framtagen av forskare vid Allergicentrum i Region Östergötland.

Tre sprutor istället för 50

Metoden går ut på att vänja kroppens immunförsvar vid ämnen man inte tål, som pollen. Behandlingen är snabb och effektiv. Under tre månader injiceras vaccin en gång i månaden direkt in i ljumskarnas lymfkörtlar. På det sättet stimuleras immuncellerna direkt.

Det är ett betydligt snabbare sätt att bli kvitt allergi än den traditionella allergivaccination som bland annat går ut på att man får 50 sprutor under huden under flera års tid.

Mycket goda effekter

Sammantaget har 120 personer i åldern 18-55 år deltagit i studierna i Linköping och alla har haft stora besvär av sin allergi. Uppföljningar av den första studien visar efter tre år på mycket goda effekter på både symtom och livskvalitet, enligt Lars Ahlbeck, specialistläkare i allergologi och en av forskaren bakom studien.

Ny behandling

Även på Karolinska institutet i Stockholm pågår liknande forskning. Forskarna räknar med att metoden inom kort kommer att användas som behandling vid allergi- och björkpollen, kanske redan inom något år.

Läs också: Så lindrar du pollenplågan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen