Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 18 maj 2017

Ny forskning: Bönor mättar bättre än kött

Vill du hålla dig mätt och nöjd längre och på mindre mängd mat? Då ska du satsa på baljväxter och skära ner på köttet, enligt danska forskare.

FOTO: Mostphotos

Att baljväxter ger lika bra mättnadskänsla som kött har visats i tidigare studier. Men nu har forskare vid Köpenhamns Universitet kommit fram till att bönor och ärter till och med mättar bättre än i kalorier räknat motsvarande mängd fläsk- eller nötkött.

Bönbiffar vs. kött

Den danska studien omfattade 43 unga, friska män som fick äta biffar gjorda av gris- och kalvkött eller ärter och bönor.

När försökspersonerna serverades måltider baserade på baljväxter åt de 12 procent mindre kalorier än när de serverades kött.

Rikt på kostfiber

– Den proteinrika måltiden med baljväxter innehöll betydligt mer kostfiber än den proteinrika måltiden med fläsk och kalv, vilket förmodligen bidrog till den ökade mättnadskänslan, säger professor Anne Raben som ledde studien vid Köpenhamns Universitet i en kommentar.

Med andra ord kan ett ökat intag av baljväxter vara bra för att hålla vikten. Bönor och ärter, särskilt svenskodlade, är också ett miljösmart matval.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen