Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 27 april 2016

Ny metod mot diabetes: "Jag gick från fet och småsur till sund och levnadsglad"

Är du också drabbad av typ 2-diabetes? Läkaren Johan Friberg och patienten Jan Hellbom har hittat en metod som ger resultat – utan insulin. Så här funkar den.

FOTO: sara ringström

Efter att ha testat metoden VLCD (Very Low Calorie Diet) vet Johan Friberg att den nya metoden mot diabetes typ 2 fungerar.

Av de sex patienter som ingick i en första grupp har tre av de fyra som var insulinbehandlade helt sluppit sitt insulin. Blodtryck och blodfetter har också förbättrats påtagligt.

Extrem lågkaloridiet

Trots det vill inte landstingen lägga till metoden i diabetesvården. Det har Johan Friberg, läkare på en vårdcentral i Stockholm, svårt att förstå.
– Varför nöja sig med att behandla symptomen när patienten med relativt enkla metoder, en extrem lågkaloridiet, motion, näringslära och psykologträffar, faktiskt kan bli frisk eller åtminstone mycket bättre? säger Johan, som tillsammans med sin patient Jan Hellbom, är arkitekten bakom Projekt 600 i Sverige.
– Efter en månad på VLCD (very low calorie diet), har patienterna tappat så mycket i vikt att blodsockervärdena ofta sjunkit till normala nivåer.

Ställ krav på vårdcentralen

Vad ska typ 2-diabetiker som bor på andra platser i landet, och som vill testa metoden, göra?
– Ställ krav på din vårdcentral att den hör av sig till mig och Janne så kommer vi och lär ut. Som diabetiker ska man inte prova extrem lågkaloridiet på egen hand eftersom det kräver noggrann övervakning av medicinering och sockervärden.

Mår allmänt mycket bättre

Idén till Projekt 600 fick Johan och Janne efter att ha läst om en grupp forskare från Newcastle som hade låtit en grupp typ 2-diabetiker leva på extrem lågkalorikost med mycket lyckat resultat. Patienterna blev i vissa fall helt friska medan andra kunde minska på sin medicinering.

Projekt 600 har inneburit att de drygt 25 typ 2-diabetiker i landet som hittills testat metoden rör sig mer, äter nyttigare, får mindre mediciner, ofta klarar sig utan insulin och mår mycket bättre rent allmänt.

Att lära sig ett nytt tankemönster är inte gjort i en handvändning, men för den som klarar av att leva på svältkost i en månad och är beredd att vända sin livsstil 180 grader väntar belöningen i form av en högre livskvalitet.

Fem kilo försvann på en vecka

Janne Hellbom, 59 år, har förvandlats från fet och smågrinig till normalviktig och full av energi.
– Jag är ett levande exempel på att metoden fungerar. Nu kan jag knyta skorna utan att behöva flytta på magen, säger han och skrattar.

Innan Janne rensade kylskåpet på skräpmat stod vågen och dallrade farligt nära 100-strecket. Men efter bara en vecka på pulverdieter, shakes och gröt hade han förlorat fem kilo och midjemåttet hade minskat med fem centimeter.

– Det var en enorm kick som sporrade mig att fortsätta, säger Janne, som inte för sitt liv kan begripa varför inte sjukvården satsar på att bota diabetes i stället för att, som i dag, enbart inrikta sig på att lindra symtomen.

Återgick till normala värden

– Med den här metoden blir man faktiskt frisk, säger Janne, vars värden återgick till normala nivåer i takt med att kilona rasade.
På köpet blev han kvitt sin sömn­apné.

– Diabetes är en djävulsk sjukdom och när jag fick diagnosen 2009 minns jag att jag tänkte ”jaha, nu blir det bara värre och snart dör jag”. Samtidigt, om jag inte drabbats av diabetes hade jag fortfarande varit överviktig och levt dåligt. Så man kan faktiskt säga att jag har min sjukdom att tacka för att jag tog tag i min hälsa.
Janne erkänner att han såg projektet som ett omöjligt uppdrag.

– Även jag hade mina tvivel på att någon skulle orka att leva på så få kalorier, säger Johan och skrattar.

Men det skulle visa sig att han underskattade motivationen hos sina patienter.

Träning och matdisciplin

Även om Janne var skeptisk var han beredd att ge det hela en ärlig chans.
Han klarade den asketiska första månaden galant och satte också i gång att träna av bara farten, vilket får ses som en smärre sensation för en man som aldrig tidigare satt sin fot på ett gym.

I dag både gymmar och cyklar han regelbundet.
Pasta, bröd och potatis får stå tillbaka för palsternacka, morötter, fisk och kyckling.
Matdisciplin är ett honnörsord.

Full av energi

Att lära sig laga Medelhavsmat ingår som en del i projekt 600.
– Från att ha varit en småsur och fet gubbe som hasade i väg till kylskåpet så fort jag hade tråkigt har jag blivit en glad och vital man full av energi.

Det har naturligtvis kostat en slant att byta ut hela garderoben, vilket var nödvändigt när vågen plötsligt stannade på 81 i stället för 96.
– Fast det känns inte som ett stort problem.

Hur äter du i dag?
– Till frukost blir det havregrynsgröt med äppelmos, lunchen består antingen av en sallad eller en dietshake och till middag blir det fisk eller kyckling med mycket grönsaker. Och om jag vill lyxa till det någon gång köper jag en vedugnsbakad pizza. Lite gott kan man unna sig, så länge man inte går och nallar i kylskåpet titt som tätt.

3 frågor och svar om diabetes

1. Hur många svenskar har diabetes?

– 2015 fanns drygt 384 000 diabetiker registrerade, varav 90 procent är typ 2-diabetiker. Men mörkertalet är stort.

2. Vid vilken ålder är risken störst att drabbas?

– Typ 2-diabetes debuterar oftast i vuxen ålder.

Är det ärftligt?

– Till viss del, men det kopplas även till osunda levnadsvanor. Till exempel kan övervikt (speciellt bukfetma), högt blodtryck, rökning och stress öka risken för att drabbas. Alltför mycket och onyttig mat kombinerat med brist på motion gör många människor överviktiga, vilket ökar risken för insulin­resistens och typ 2-diabetes.

Så här fungerar Projekt 600

Projekt 600 (det dagliga kaloriintaget under en månad får inte överstiga 600) är ett ettårigt intensivt kost- och motionsprogram.

Ändrade levnadsvanor leder till lägre blodtryck, blodsocker och blodfetter vilket minimerar risken att dö i förtid i hjärtkärlsjukdom.

Metoden har visat sig ha bäst effekt på patienter med ett BMI (Body Mass Index) över 30, vilket är kraftig övervikt.

Projektet startar med läkarkontroll och sedan inleds VLCD, (very low calorie diet) som motsvarar ett dagligt intag på 600 kalorier om dagen i en månad.

En gång i veckan under den första månaden är det invägning, läkarkontroll och mental coachning för att klara av utmaningen. Deltagarna får även lära sig laga Medelhavskost och hur man förändrar gamla vanor.

Läs mer om projektet på www.typ2.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen