Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 24 januari 2017

Ny metod räddade hennes syn: "Rena magin!"

Maud Jonsson drabbades av förändringar i gula fläcken och var rädd att förlora synen. Magi kallar hon den nya behandling som räddade hennes syn.

Maud Jonsson, 73, i Täby Kyrkby strax norr om Stockholm, hade länge besvär med sitt högra öga. Men för sju år sedan blev det värre.

– Jag hade vant mig vid att ha en suddig fläck mitt i ögat där jag inte kunde se. Plötsligt en dag när jag tittade på teven såg jag månansikten och vågiga linjer, säger Maud Jonsson.

Förändringar i gula fläcken

Hennes tre år äldre syster som nyligen hade opererat ögat kände igen fenomenet och rådde henne att söka hjälp.

Maud bestämde sig för att ringa sin optiker för att få nya glasögon. Men optikern remitterade Maud vidare till en ögonläkare som konstaterade att hennes högra öga hade drabbats av åldersförändringar i gula fläcken. Förändringarna kallas makuladegeneration eller AMD som är en nedbrytning av syncellerna och efter gråstarr den vanligaste orsaken till att man får sämre syn med stigande ålder.

– Jag blev rädd och orolig och tänkte att nu kommer väl det andra ögat drabbas också. Då kommer jag varken att kunna läsa deckare eller fågelskåda som är det bästa jag vet.

Drabbad av torr AMD

Läkaren förklarade att det fanns två varianter av AMD, en torr och en våt. Maud hade drabbats av den torra som är den vanligaste typen och som utvecklas långsamt, men som med tiden kan leda till svåra synnedsättningar.

– Det fanns inget man kunde göra sa läkaren. Än finns inga behandlingar.

Vägräcket blev vågigt

Hösten 2014 kom dagen Maud hade befarat då även hennes friska öga började att krångla. Hon minns tydligt de första symtomen på att åldersförändringar drabbat även det vänstra ögat.

– Jag var ute och körde bil när plötsligt vägräckena på motorvägen blev vågiga. För säkerhets skull tittade jag upp i taklisten men såg vågor på dem också. Då blev jag orolig.

Allt blev dimmigt

Hon kontaktade samma ögonläkare och fick en tid direkt. Undersökningen visade att hon drabbats av åldersförändringar i gula fläcken men fick samma svar som tidigare, att det inte fanns något att göra. Men bara en kort tid efter läkarbesöket blev synskärpan sämre.

– Allt blev så dimmigt och konstigt och jag fick problem att läsa finstilta recept och mobilen. Det var som en grå skugga som följde med när jag tittade och alla raka linjer blev förvrängda och färgerna bleknade.

Synen kan snabbt försvinna

Våren 2015 bad Maud sin optiker om en remiss till S:t Eriks Ögonsjukhus där de var specialiserade på många ögonsjukdomar. Vid läkarundersökningen fick hon veta att hon på det vänstra ögat hade drabbats av den våta varianten av makuladegeneration, AMD. En nybildning av blodkärl under näthinnan orsakade svullnad och blödning. Förloppet med den våta formen av sjukdomen kan gå snabbt och en stor del av synen kan försvinna på kort tid.

– Till min stora glädje fick jag veta att den går att behandla med injektioner. Visst låter det läskigt att få en injektion i ögat men man gör vad som helst för att få behålla synen, och jag är inte rädd av mig.

Det värsta som kan hända

Eftersom det högra ögat kompenserar för det sjukare vänstra kunde Maud klara vardagen bra. Hon kunde läsa och köra bil som vanligt.

– Men när det var som värst misstog jag en helikopter för en fågel när vi var ute och fågelskådade. Att få en grav synnedsättning eller att bli helt blind är nog bland det värsta som kan hända.

Kändes knappt

Behandlingen var den senaste av bromsmediciner mot åldersförändringar i gula fläcken, Eylea, som hämmar tillväxten av de celler i ögat som gör att gula fläcken svullnar och synen blir nedsatt. När svullnaden går ner förbättras synen och kan till och med återställas.

I juni 2015 påbörjades behandlingen.

– Till en början var jag nervös men på bara några minuter var det över och obehaget var minimalt. Först fick jag antibiotikadroppar och bedövningsdroppar i ögat, sedan var injektionen bara som ett lätt tryck. Den kändes knappt.

Spruta i ögat

I ett års tid har Maud åkt till ögonspecialisten Urban Amrén på S:t Eriks Ögonsjukhus för att få en spruta i ögats gula fläck för att bromsa synförändringen. Till en början en gång i månaden och därefter har besöken glesat ut.

– Numer går det på rutin och jag tänker knappt på det. Det känns som att åka och hälsa på kompisar varje gång. Direkt efteråt är jag lite ljuskänslig. Men jag tar på mig solglasögon och kan åka hem direkt efter behandlingen.

Som magi

Det dröjde bara ett par månader innan Maud märkte att synen blev bättre. Efter varje behandling har den sedan blivit bättre och bättre.

– Det är magi, ja, helt fantastiskt. Nu kan jag trä på nålen i symaskinen, läsa finstilt och sms:a utan problem. Jag är så otroligt lättad.

Ibland går hon bara runt och ser sig omkring och tänker ”oj, vad jag ser bra”.

– Tack vare medicinen kan jag läsa deckare, fågelskåda och njuta av naturen på vårt norrländska sommarparadis på Fårskäret vid Nordmalings kustband som jag tycker om.

Åtta behandlingar på ett år

Funktionen är densamma på läkemedlen mot åldersförändringarna i gula fläcken, men effekten sitter i längre vid användningen av Eylea och därför blir intervallerna mellan injektionerna längre. För Maud har det räckt med åtta behandlingar med regelbundna intervaller under ett års tid.

– Nu är jag färdigbehandlad och går på noggranna synkontroller och i framtiden räcker det med en enstaka underhållsbehandling. Jag är så tacksam.

Älskar fågelskådning och deckare

Äntligen kan Maud Jonsson ägna sig åt fågelskådning igen. Foto: Cecilia Nordstrand
Äntligen kan Maud Jonsson ägna sig åt fågelskådning igen. Foto: Cecilia Nordstrand

Namn: Maud Jonsson.
Ålder: 73 år.
Bor: I Täby kyrkby.
Familj: Man och 2 vuxna barn.
Intresse: Fågelskådning och att läsa deckare.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen