Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 februari 2018

Ny rapport: Antibiotikaresistens största hotet mot vår hälsa

En ny rapport från den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa visar att hotet från antibiotikaresistenta bakterier fortsätter att öka. Detta gör antibiotikaresistens till ett av de absolut största hoten mot folkhälsan. Även i Sverige.

 Väljer du kött från djur som inte är pumpade med antibiotika så bidrar du till att minska antibiotikaresistensen som i förlängningen är ett hot mot vår hälsa.
Väljer du kött från djur som inte är pumpade med antibiotika så bidrar du till att minska antibiotikaresistensen som i förlängningen är ett hot mot vår hälsa.

Bakterier som står emot antibiotika ökar. Det är ett stort problem i hela världen och även i Sverige.

Resistenta bakterierna har utvecklat egenskaper som gör dem motståndskraftiga mot vissa typer av antibiotika. Bakterierna kan till exempel ”lära sig” att bryta ner antibiotikan. De kan också hindra antibiotikan från att ta sig in i cellerna. Till slut kan bakterierna bli så duktiga på att stå emot antibiotika att läkemedlet blir verkningslös.

Läs också: Resistenta bakterier – det här behöver du veta

Antibiotikaresistensen hotar folkhälsan

Nu visar en ny rapport från europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa att problemet med antibiotikaresistenta bakterier är det största hotet mot folkhälsan, skriver Livsmedelsverket.

Egentligen har man haft detta på känn en längre tid, men nu bekräftas faran med de resistenta bakterierna.

Läs också: Så motverkar du livsfarlig antibiotikaresistens

Fler motståndskraftiga bakterier

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, och den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, följer utvecklingen av antibiotikaresistens hos vanliga bakterier i djur och människor. De har upptäckt att flera olika typer av bakterier är mycket motståndskraftiga mot antibiotika. Detta gör det svårt att hitta antibiotika som fungerar, både för sjuka människor och djur.

– Antibiotika är till för att rädda liv. Därför är resultaten mycket oroande. Vi måste fortsätta arbeta förebyggande och samarbeta mellan länderna, säger Mia Egervärn risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Läs också: Expert på dödsbakterier: ”Den här maten skulle jag aldrig köpa”

Vanlig missuppfattning

Enlig Livsmedelsverket finns missuppfattningar om antibiotikaresistens hos oss konsumenter. En del tror att maten vi äter innehåller antibiotika. Men undersökningar visar att det inte stämmer. Det är ytterst sällsynt att man hittar antibiotikarester i maten.

Det stora problemet är ett annat, nämligen att de resistenta bakterierna ökar och sprids och att antibiotikan därmed inte längre hjälper.

Går att påverka utvecklingen

Men det går att påverka utvecklingen. Ett bra sätt är att välja svenskt kött. Här i Sverige är det sedan många år förbjudet att ge antibiotika till djur i förebyggande syfte. Något som är vanligt i många andra länder som Sverige importerar kött ifrån.

Livsmedelsverket rekommenderar därför kött, fisk, ägg och mjölk från producenter som är noga med god djurhållning. Detta leder i sig till mindre användning av antibiotika och därmed mindre spridning av antibiotikaresistens.

Läs också: Därför är det viktigt att du väljer svenskt kött

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen