Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 28 januari 2016

Ny stor studie: Smör minskar risken för hjärtsjukdom

Smör, grädde och andra feta mejerivaror tycks inte vara farliga för hjärtat. Tvärtom – enligt en ny nederländsk studie. Mättat fett kan till och med minska risken för hjärtsjukdom.

De nederländska forskarna följde 36 000 personer under fyra år för att hitta ett samband mellan mängden mättat fett de åt och risken för hjärtsjukdom. Resultatet blev förvånande: De som åt mest mättat fett drabbades i mindre utsträckning av hjärtsjukdom!

Studien publicerades nyligen i American Journal of clinical nutrition, och forskarna ska gå vidare för att analysera det överraskande resultatet. Det går på tvärs mot rådande kostråd både i Sverige och internationellt som vill få medborgarna att minska intaget av mättat fett.

Fet ost, yogurt och grädde är nyttigare än man tror, enligt flera studier.
Fet ost, yoghurt och grädde är nyttigare än man tror, enligt flera studier.

Även andra studier de senast åren visat liknande resultat: att mättade fetter i smör, grädde, ost och mjölk faktiskt är nyttiga för hjärtat och hela hälsan. Till exempel kan ett dagligt intag av fet yoghurt, fil och ost minskar risken för typ 2 diabetes med 23 procent! Det visar en ny, stor svensk studie.

En tabell på Kostdoktorn.se visar hur smörkonsumtionen ökar medan antalet hjärtinfarkter minskar under samma period (1988-2012).

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen